Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Řepka se rval za Fiorentinu i West Ham. "Finále v Edenu je nedůstojné," řekl rezolutně

Ve Fiorentině i West Hamu zanechal Tomáš Řepka výraznou stopu. V klubu z toskánské metropole působil tři sezony, dres "Hammers" oblékal po stěhování z Itálie dalších pět. I proto je pro něj finále Evropské konferenční ligy v Praze specifické. Nad místem konání se však navzdory faktu, že je Čech, pozastavuje. Vzhledem k fanouškovské základně obou celků nepovažuje stadion pro 19 370 diváků za důstojný pro utkání o cennou trofej. Přímý přenos sledujte ve středu od 20:30 na ČT sport, v úterý od 17:00 můžete zhlédnout sérii rozhovorů a tiskovou konferenci.

"Určení stadionu pro finále nebylo dobrou volbou. Myslím si, že je to pro Fiorentinu i West Ham nedůstojné. A neříkám to proto, že se hraje na Slavii v Edenu," zdůraznil bývalý sparťan Řepka.

"Ve Florencii chodí na fotbal v průměru 40 až 50 tisíc fanoušků, v Londýně dokonce 60 tisíc. Ve středu máte hrát finále, do kterého už se nemusíte nikdy dostat, a musíte se vměstnat na stadion pro 20 tisíc. Za mě je to nedůstojné," zopakoval Řepka.

V tomto kontextu je nutné připomenout, že kapacita pro finále EKL je snížena na 18 tisíc a že každý klub obdržel pro své příznivce 4890 vstupenek. O další tři tisíce se losovalo a pět tisíc si rozdělila UEFA.

Vzhledem k očekávanému příjezdu desítek tisíc Angličanů a Italů proto vzniknou v Praze dvě fanzóny - příznivci West Hamu budou na Letenské pláni, fanoušci Fiorentiny na Výstavišti.

Jak už bylo zmíněno, devětačtyřicetiletý Řepka odehrál za Fiorentinu i West Ham spoustu střetnutí a před finále EKL na své zahraniční štace zavzpomínal.

Dvě utkání, dvě červené

Do toskánské metropole se stěhoval v roce 1998 po třech sezonách ve Spartě. "Až tam jsem začal být profesionálem. Do té doby jsem byl spíš poloamatér. Až ve Florencii jsem pochopil, co je to profesionální fotbal," řekl odchovanec Sokolu Brumov.

"V té době moc obránců z Čech do Itálie nechodilo. Angažmá bylo úžasné, měl jsem tam skvělého trenéra Giovanniho Trapattoniho, ale nakonec to dopadlo špatně a musel jsem odejít," pokračoval Řepka, jehož dalším zaměstnavatelem se stali "Hammers", kde začal bilancí dvou červených karet ve dvou zápasech.

"V tu chvíli kroutili hlavou, koho koupili, ale myslím si, že jsem tam celkově zanechal dobrý dojem a že mě mají fanoušci do dnešního dne rádi," konstatoval Řepka, který má dle vlastních slov o něco bližší pouto k Fiorentině, ale vítězství přeje i londýnskému celku.

"Bude to vyrovnané a po penaltách vyhraje West Ham," tipnul si v závěru rozhovoru.  

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články