Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Plzeň začala Konferenční ligu výhrou, vzdorující Ballkani skolil Kalvach

Premiérovou účast ve skupině Evropské konferenční ligy zahájili fotbalisté Plzně domácím vítězstvím 1:0 nad kosovským Ballkani. O vydřeném zisku plného počtu bodů rozhodl v 73. minutě záložník Lukáš Kalvach.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Plzeň – Ballkani

Svěřenci kouče Miroslava Koubka protáhli vítěznou sérii na 11 soutěžních zápasů, v příštím utkání skupiny C si zahrají dva týdny na stadionu Astany. Kazachstánské mužstvo ve čtvrtek prohrálo v Záhřebu s Dinamem 1:5.

"Zápas byl v podstatě takový, jaký jsme asi čekali. Byl o jedné brance, o málo šancích," hodnotil Koubek. "Pochválím kluky za velmi dobrý fyzický výkon. Možná, že to finále mohlo být trošku lepší," přidal dvaasedmdesátiletý stratég, jenž si odbyl trenérský debut ve skupinové fázi evropského poháru.

Spasitel Kalvach

Plzeňští, kteří v letošním 2. předkole Konferenční ligy s problémy vyřadili jiný kosovský tým Dritu, se v úvodu nedostali do tempa ani tlaku. Poprvé zahrozili až ve 29. minutě, kdy Hranáčovu dalekonosnou ránu vyrazil gólman Kolici. Jeho spoluhráči ve zbytku poločasu dobře bránili a Viktorii nepustili do větších šancí.

Krátce po změně stran plzeňský Durosinmi v šestnáctce upadl po souboji s Halilim, ale rozhodčí Sylwestrzak po kontrole u videa k nevoli domácích penaltu nenařídil, protože odhalil ofsajd nigerijského útočníka.

Západočeši se dál trápili. Když už se dostali k šestnáctce kosovských mistrů, nedokázali přesně zakončit. Také rostla frustrace domácích s některými výroky polského sudího.

Plzeňští zlomili odpor Ballkani až v 73. minutě. Volný Kalvach napřáhl zpoza šestnáctky a tečovaná rána zapadla přesně do horního růžku. Osmadvacetiletý záložník vstřelil druhý soutěžní gól v sezoně.

Emoce fotbalistů Plzně po vstřelené brance
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Chvíli nato mohl po souhře s Durosinmim přidat pojistku střídající Traoré, ale přízemní ranou o kousek minul. V 83. minutě nevyrovnal Gripshi, který z dobré pozice zamířil těsně nad břevno. Staňkovu branku poté netrefil ani Zyba.

"Museli jsme si pořád hlídat zadní vrátka. Oni jsou v přechodu velmi nebezpeční jeden na jednoho, jsou schopní v závěru obejít a přečíslit. Smekám před našimi zadními řadami," ocenil Koubek.

Viktoria těsný náskok udržela, v aktuálním ročníku doma ani v osmém soutěžním utkání neprohrála a pošesté za sebou zvítězila. Ballkani prohrál i třetí pohárový duel s českým soupeřem, loni ve skupině Konferenční ligy dvakrát podlehl pražské Slavii.

"Jak už jsem řekl, pokud chceme pomýšlet na úspěch ve skupině, musíme vyhrávat zápasy doma. První si můžeme odškrtnout. Ale nebude to jednoduché," dodal Koubek.

Viktoria Plzeň – FC Ballkani 1:0 (0:0)

Branka: 73. Kalvach. Rozhodčí: Sylwestrzak – Heinig, Karasewicz – Malec (video, všichni Pol.). ŽK: Šulc, Chorý, Kliment, Kalvach, Koubek (trenér) – Thaqi, Kuč. Diváci: 9562.

Plzeň: Staněk – Hejda, Hranáč, Dweh – Kopic, Bucha (63. Traoré), Kalvach, Cadu – Šulc (87. Vlkanova) – Chorý (69. Kliment), Durosinmi (87. Vydra). Trenér: Koubek.

Ballkani: Kolici – Halili (60. Potoku), Dellova, Jashanica – Thaqi, Zyba, Kuč, Trashi (83. Tolaj) – Hamidi (73. Kryeziu), Berisha (83. Limaj), Gripshi. Trenér: Daja.


Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články