Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Plzeň otočila zápas v Astaně a ve skupině je zatím stoprocentní

Dva zápasy, dvě výhry. To je skvělá bilance fotbalistů Plzně ve skupině Evropské konferenční ligy. Český celek, který v úvodním utkání porazil na svém stadionu Ballkani, zvítězil i v Kazachstánu nad Astanou 2:1. Tamní celek sice dal po přestávce vedoucí gól, ale Plzeň rychle odpověděla hlavičkou Chorého a za tři minuty se trefil i Kalvach. Astana po minulém debaklu 1:5 na stadionu Dinama Záhřeb zůstává ve skupině stále bez bodu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Astana – Plzeň

Nezáživný první poločas na umělé trávě nenabídl jedinou střelou na branku ani větší šanci. Chorý po Caduově centru v těžké pozici hlavičkoval nad břevno. Na druhé straně plzeňský gólman Staněk zaváhal v souboji s Tomasovem, ale gól chorvatského útočníka neplatil kvůli ofsajdu.

Do druhé půle stoper Jemelka v obraně Viktorie nahradil pravděpodobně zraněného kapitána Hejdu a hostům začátek nevyšel. Hodně prostoru dostal kapitán Tomasov, jehož střelu v 51. minutě tečoval Dweh za Staňka.

Západočeši ale hned za šest minut skóre otočili. Nejprve vyrovnal Chorý hlavou po Dwehově centru a pak dokonal plzeňský obrat Kopic, jehož přízemní ránu lehce tečoval Kalvach. I třetí střela na branku v utkání tak skončila v síti. "Kalvy (Lukáš Kalvach) na mě křičel, že to tečoval on. Gól si píšu já, on asi taky. Pár branek levačkou mám, ale samozřejmě dávám víc silnější pravou nohou. Delší dobu jsem nedal gól, takže jsem rád, že to tam padlo a hlavně že to byl vítězný gól," řekl Kopic.

Úřadující kazachstánští šampioni si v závěru vytvořili tlak a sahali po vyrovnání. V 83. minutě Ebongovu ránu pod břevno výborně vytáhnul Staněk a na začátku nastaveného času Hovhanisjan hlavičkoval nad břevno.

Plzeňský kouč Miroslav Koubek řekl, že se mu potvrdilo očekávání – čekal těžký zápas. "Myslím, že obě mužstva podala dobrý výkon. My jsme pravděpodobně o tu branku byli lepší. Já si cením na mužstvu, jakým způsobem zareagovalo a jakým způsobem dokázalo utkání otočit. Zvedli jsme úsilí a šli jsme rychle za vyrovnáním. Výhra je samozřejmě zlatá, podepsali jsme domácí vítězství s Ballkani. Vyhrát v Astaně je pro nás veliký nadstandard a máme z toho radost. Dostáváme se v této fázi vývoje skupiny Konferenční ligy do dobré pozice."

Plzeňští tak v tomto ročníku Konferenční ligy udrželi neporazitelnost a včetně kvalifikace vyhráli i čtvrté venkovní utkání. Ve 4. předkole na hřišti jiného kazachstánského týmu Tobolu Kostanaj zvítězili rovněž 2:1. Příští duel v Konferenční lize sehrají za tři týdny v Záhřebu.

Astana v pátém pohárovém zápase s českými soupeři poprvé prohrála, v letech 2017 a 2018 ve skupině Evropské ligy nepodlehla pražské Slavii ani Jablonci.

Utkání 2. kola skupiny C fotbalové Evropské konferenční ligy:

FC Astana – Viktoria Plzeň 1:2 (0:0)
Branky: 51. Tomasov – 54. Chorý, 57. Kopic. Rozhodčí: Correia – Teixeira, Almeida – Pinheiro (video, všichni Portug). ŽK: Harojan, Kuat, Maročkin, Hovhanisjan – Durosinmi, Šulc, Chorý.

Astana: Čondrič – Harojan, Maročkin, Tomaševič – Hovhanisjan, Kuat (67. Jovančič), Lončar (90. Žaksylyk), Ourega (67. Ebong), Vorogovskij – Tomasov, Darboe (73. Ajmbetov). Trenér: Babajan.

Plzeň: Staněk – Hejda (46. Jemelka), Hranáč, Dweh – Kopic, Bucha (89. Traoré), Kalvach, Cadu – Šulc (90.+3 Vlkanova) - Chorý (80. Vydra), Durosinmi (90.+3 Sýkora). Trenér: Koubek.

Pořadí ve skupině: 1. Plzeň 2 zápasy/6 bodů, 2. Dinamo Záhřeb 1/3, 3. Balkani 1/0, 4. Astana 2/0.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články