Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Orban skolil Basaksehir nejrychlejším hattrickem v historii evropských pohárů, dál jde i Fiorentina

V úterý ohromil fotbalový svět pětigólový Erling Haaland, ve středu Gift Orban. Nigerijský útočník Gentu nasázel v odvetě osmifinále Konferenční ligy domácímu Basaksehiru hattrick za 3 minuty a 24 vteřin. Rychleji se to ještě nikomu v dějinách evropských pohárů nepodařilo. Belgické mužstvo nakonec zvítězilo 4:1 a postoupilo do čtvrtfinále, kde nebude scházet ani Fiorentina, West Ham či Lech Poznaň. Hořké zklamání naopak kouše Slovan Bratislava.

Dvacetiletý Orban se prosadil už v úvodním utkání, které skončilo remízou 1:1, a skvělou formu potvrdil i o víkendu čtyřmi brankami proti Zulte Waregem. V belgické lize jich má forvard, jenž do Gentu přestoupil v lednu ze Stabaeku, na kontě sedm v pěti zápasech. V Konferenční lize se trefil ve čtyřech duelech pětkrát.

Vysoké vedení Gentu pojistil ještě před přestávkou Cuypers, čestný úspěch domácích zaznamenal v závěru střídající Januzaj.

Souček asistoval, Barák zůstal na lavičce

West Ham měl nakročeno k postupu už po prvním utkání, v němž v Larnace zvítězil 2:0. V domácí odvetě dominoval i díky tomu, že hostující Gustavo dostal ve 44. minutě červenou kartu. Souček odehrál 68 minut a do statistik se zapsal o tři minuty dříve, kdy za stavu 3:0 vyhrál po rohu hlavičkový souboj a jeho pokus tečoval do sítě osmnáctiletý Mubama.

Druhý český hráč "Hammers" obránce Vladimír Coufal ještě doléčuje zranění a zatím nebyl ani na lavičce. West Ham si částečně zlepšil náladu po tápání v Premier League, kde nečekaně bojuje o záchranu.

Zatímco úvodní zápas český středopolař Antonín Barák coby střídající hráč jediným gólem rozhodl, tentokrát zůstal jen na lavičce klubu z Florencie. Sivasspor, který postoupil ze skupinové fáze na úkor pražské Slavie, v domácí odvetě smazal manko v 35. minutě, kdy se výstavně trefil Yesilyurt. Jedenáctý celek Serie A ale ještě do poločasu srovnal a po změně stran třemi brankami otočil stav. Fiorentina si připsala šesté soutěžní vítězství po sobě.

Slovan po nadějné venkovní remíze 2:2 v Basileji vedl v odvetě už v 17. minutě 2:0 poté, co se trefili Abubakari a bývalý sparťan Kucka. Bratislavský celek ale doma stejně jako v říjnovém vzájemném měření sil ve skupině dvoubrankový náskok neudržel. Švýcarský tým ve třetí z čtyř nastavených minut vyrovnal a vynutil si prodloužení.

V jeho závěru vystřídal trenér Weiss brankáře a místo Chovana poslal na rozstřel Trnovského, nezvyklý taktický tah mu však nevyšel. Zatímco hosté proměnili všechny čtyři penalty, za Slovan selhali úvodní dva exekutoři Kucka a Barseghjan.

Ze hry nečekaně vypadl Villarreal, který navzdory střelecké převaze a množství gólových šancí doma prohrál s Anderlechtem Brusel 0:1. Se soutěží se rozloučil také další spolufavorit Lazio Řím. Třetí celek Serie A prohrál v Alkmaaru 1:2, stejným výsledkem nizozemskému soupeři podlehl v minulém týdnu i doma. Naopak Nice, která postoupila ze skupiny na úkor Slovácka, podle očekávání přešla po dvou vítězstvích přes Šeriff Tiraspol.

Historický postup do čtvrtfinále evropských pohárů vybojoval Lech Poznaň. Úřadující polský mistr v Djurgaardenu hájil náskok 2:0 z úvodního domácího duelu a ve 44. minutě mu nahrálo vyloučení Danielsona. V početné převaze pak Lech v poslední čtvrtině zaznamenal tři branky a vyhrál 3:0.

Odvetné utkání osmifinále fotbalové Evropské konferenční ligy:

Basaksehir – Gent 1:4 (0:4)
Branky:
88. Januzaj – 31., 32. a 34. Orban, 37. Cuypers. První zápas 1:1, postoupil Gent.

Sivasspor - Fiorentina 1:4 (1:1)
Branky:
35. Yesilyurt - 44. Cabral, 62. Milenkovič, 78. vlastní Gutas, 89. Castrovilli. ČK: 81. Arslan (Sivasspor). První zápas: 0:1, postoupila Fiorentina.

Djurgaarden – Lech Poznaň 0:3 (0:0)
Branky:
77. Marchwiňski, 90.+1 Kvekveskiri, 90.+2 Skóraš. ČK: 44. Danielson (Djurg.). První zápas: 0:2, postoupila Poznaň.

Slovan Bratislava - Basilej 2:2 po prodl. (2:2, 2:0), na pen. 1:4
Branky:
11. Abubakari, 17. Kucka - 53. Calafiori, 90.+3 Amdouni. První zápas: 2:2, postoupila Basilej.

West Ham United - AEK Larnaka 4:0 (1:0)
Branky: 47. a 49. Bowen, 21. Scamacca, 65. Mubama. ČK: 44. Ledes (Larnaka). První zápas: 2:0, postoupil West Ham.

Alkmaar - Lazio Řím 2:1 (1:1)
Branky: 28. Karlsson, 62. Pavlidis - 21. Felipe Anderson. První zápas: 2:1, postoupil Alkmaar.

Nice - Šeriff Tiraspol 3:1 (1:0)
Branky: 30. Laborde, 53. Moffi, 79. Brahímí - 54. Tapsoba. První zápas: 1:0, postoupilo Nice.

Villarreal - Anderlecht Brusel 0:1 (0:0)
Branka:
73. Slimaní. První zápas: 1:1, postoupil Anderlecht.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články