Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Nesmíme věnovat moc pozornosti Mourinhově bilanci, říká kouč Feyenoordu před finále s AS Řím

Prvního vítěze pozná Evropská konferenční liga. Ve finále premiérového ročníku zbrusu nové evropské soutěže se v albánské metropoli Tiraně střetnou AS Řím s Feyenoordem Rotterdam, který ve čtvrtfinále vyřadil Slavii. Zápas můžete sledovat v přímém přenosu na ČT sport i na ČT sport Plus od 20:30.

Feyenoord od začátku skupinové fáze Konferenční ligy neprohrál žádný z dvanácti zápasů. Zatímco AS Řím čeká na premiérovou evropskou trofej, jeho trenér José Mourinho už dvakrát triumfoval v Lize mistrů s Portem a Interem Milán a také dvakrát v Evropské lize, respektive Poháru UEFA s Portem a Manchesterem United. Portugalský kouč má v pohárových finále stoprocentní bilanci, prohrál jen dvakrát v zápasech o Superpohár UEFA.

"Jsem trenérem s nějakou historií a AS Řím je velký klub. Cítím určitou zodpovědnost, aby pro nás první ročník této soutěže dopadl skvěle. Konferenční liga je naše Liga mistrů. Musíme zapomenout na to, že Řím ještě nezískal žádnou evropskou trofej," řekl Mourinho webu UEFA.com.

Feyenoord už vyhrál předchůdce Ligy mistrů i Evropské ligy. Pohár mistrů evropských zemí získal v roce 1970 a Pohár UEFA dokonce dvakrát v letech 1974 a 2002.

"K postupu do finále potřebujete štěstí ve správných chvílích, ale my určitě máme také kvalitu. Udělali jsme lidem radost, ale ještě není konec," uvedl trenér rotterdamského mužstva Arne Slot. "Mourinhův životopis vzbuzuje respekt. Je ale třeba se soustředit hlavně na jeho tým, taktiku a styl hry. Nesmíme věnovat příliš pozornosti Mourinhově působivé finálové statistice," doplnil kouč třetího celku uplynulé sezony nizozemské ligy.

Oba soupeři už jednu pohárovou konfrontaci zažili. V únoru 2015 na sebe narazili v úvodním vyřazovacím kole Evropské ligy, AS Řím tehdy postoupil po domácí remíze 1:1 a venkovním vítězství 2:1.

Finále bude i soubojem dvou nejproduktivnějších týmů Konferenční ligy. Feyenoord nastřílel 28 branek, Římané jen o jednu méně. Nejlepším kanonýrem soutěže je rotterdamský Cyriel Dessers s deseti góly, druhý v pořadí Tammy Abraham z AS skóroval devětkrát.

"Jsme ofenzivní mužstvo, které miluje míč a hraje ve velké intenzitě. Když o míč přijdeme, chceme ho co nejrychleji získat zpět agresivním presinkem. Myslím, že je těžké nás porazit. Musíme se soustředit na soupeře, jeho přednosti a slabiny, ale bylo by divné ve finále měnit náš herní systém," prohlásil Slot.

"Feyenoord stejně jako my vyřadil silné soupeře. Například v semifinále si poradil s Marseille, jehož Vélodrome je jeden z nejtěžších stadionů pro hostující tým. Mohu je jenom pochválit. Finále jsou 50 na 50, ale my musíme udělat maximum, aby to bylo 51:49 pro nás," uvedl Mourinho, jehož svěřenci v italské lize skončili šestí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články