Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Tour 2024

Loni to nevyšlo, teď Barák a spol. už chtějí trofej. Proti je Olympiakos

Fiorentina má druhý pokus. Loni padla ve finále Evropské konferenční ligy s West Hamem a nyní tým, v jehož záloze tvoří hru český fotbalový reprezentant Antonín Barák, čeká Olympiakos Pireus. Ten bude mít na stadionu AEK Atény v zádech značnou podporu řeckých fanoušků. Utkání můžete sledovat od 20.30 v přímém přenosu na ČT sport i ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Hráči Fiorentiny se připravují na finále EKL v Aténách

Fiorentina se ve třetím ročníku soutěže znovu dostala do finále a udržela sérii italských klubů, když první trofej EKL získal před dvěma lety AS Řím. V tomto ročníku si čtvrtfináloví přemožitelé plzeňské Viktorie v semifinále poradili s Bruggami a nyní se pokusí napravit loňskou porážku 1:2 s West Hamem.

"V závěru jsme měli velkou šanci, ale nakonec jsme podruhé inkasovali. O tom jsou velké zápasy, rozhodují detaily. Teď jsme ve finále znovu a já věřím, že jsme se poučili a přidáme tu třešničku na dortu. Fiorentina čeká na trofej mnoho let, pro vítězství uděláme maximum," řekl pro web UEFA trenér Vincenzo Italiana.

Barák se před rokem v pražském finále dostal na trávník až v nastavení a i ve středu zřejmě začne zápas na lavičce. Devětadvacetiletý záložník se může v této sezoně stát jediným českým vítězem evropského poháru. Trio z Leverkusenu Matěj Kovář, Patrik Schick, Adam Hložek před týdnem neuspělo ve finále Evropské ligy proti Bergamu (0:3).

"Fialky" jsou ve finále evropského poháru pošesté, trofej ale získaly pouze v roce 1961 v Poháru vítězů pohárů. Poslední pohár vyhrály před 23 lety za triumf v Italském poháru. S Olympiakosem se dosud neutkaly.

"Je to silný, agresivní tým. Když porazíte v semifinále Aston Villu doma i venku, musíte mít velkou kvalitu. Jsou silní v protiútocích a mají gólové útočníky. Hrajeme v jejich městě, takže nás čeká bouřlivá atmosféra," připomněl Italiano, že stadion AEK leží jen několik kilometrů od sídla Olympiakosu.

Kouč Olympiakosu chce po roce další triumf

Celek z Pirea hraje evropské klubové finále poprvé a jako první řecký tým může získat velkou trofej v soutěžích UEFA. Se 47 tituly rekordmani domácí ligy přitom zakončili sezonu až na třetím místě a během ročníku se u týmu vystřídali tři trenéři. Současný kouč José Luis Mendilibar útočí na další velký úspěch, loni dovedl Sevillu k triumfu v Evropské lize.

"Sevillu jsem převzal ve velmi podobné situaci během jarní části sezony, oba týmy byly daleko za očekáváním. Když jsem v únoru přišel, nepomyslel bych si, že dojdeme v Konferenční lize takhle daleko. Postupně jsme se ale zlepšili a teď máme šanci přepsat historii řeckého fotbalu," uvedl třiašedesátiletý španělský kouč.

Mendilibar převzal tým před začátkem play-off a postoupil s ním postupně přes Ferencváros, Maccabi Tel Aviv, Fenerbahce a Aston Villu. Během cesty do finále se mohl spolehnout na nejlepšího střelce soutěže Ajúba Kaabího, jenž dal deset branek.

"V celém městě je obrovské očekávání, lidé nás zastavují na ulici, podporují nás na každém kroku. Všichni jsou natěšení a šťastní za to, co jsme dokázali. Věřím, že budou mít důvod k radosti i po finále. Nebude to nic snadného, špičkové italské týmy mají s velkými zápasy hodně zkušeností, může se ale stát cokoliv," přidal Mendilibar.

Oba týmy mají v závěru sezony formu, Fiorentina utrpěla jedinou porážku v posledních sedmi soutěžních zápasech, Olympiakos dokonce v osmi. Vítěz finále v Aténách si zajistí účast ve skupině příštího ročníku Evropské ligy.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články