Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Kayamba s Faltou skolili Brest, Plzeň je v dalším předkole Evropské konferenční ligy

Roli favoritů ustáli. Fotbalisté Plzně vyhráli i v odvetném utkání druhého předkola Evropské konferenční ligy v arménském Jerevanu nad běloruským Dynamem Brest 2:1 a postoupili do další fáze nově vzniklé soutěže. Na brzký gól Joela Kayamby navázal po změně stran střídající Šimon Falta, "domácí" Stanislav Bilenkij už jen v závěru zkorigoval.

Joel Kayamba (vlevo) v dresu Plzně
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Viktoria v další fázi kvalifikace narazí na velšský tým The New Saints, který deklasoval Kauno Žalgiris venku 5:0 a doma 5:1. Plzeň začne třetí předkolo příští čtvrtek na Ostrovech, druhé střetnutí je na programu 12. srpna.

V arménské metropoli se do plzeňské sestavy vrátil uzdravený stoper Hejda a tým vedl s kapitánskou páskou místo kolegy ve středu obrany Brabce. "V minulosti jsem byl pár zápasů kapitán, ale snad poprvé mi to vyšlo vítězně, takže jsem za to rád," řekl Hejda.

Hosté na stadionu, který připomínal spíše tréninkové hřiště, začali lépe. Kayamba ze své první šance ještě minul, ale ve 12. minutě už poslal Viktorii do vedení. Konžský záložník si naběhl na Káčerovovu přihrávku a po úniku z pravé strany přehodil brankáře Stěpanova. "Měl jsem dobrý první dotek a neměl moc na výběr. Viděl jsem, že gólman spadne, tak jsem ho loboval," popsal Kayamba.

Plzeňští kontrolovali hru, ale ve 28. minutě musel kvůli svalovému zranění odstoupit francouzský útočník Beauguel. Chvíli nato Brest málem vyrovnal. Seďkův přímý kop totiž lehce tečoval hlavou Jasjukevič, ale gólman Hruška vytáhl míč na tyč.

Na druhé straně čerstvý náhradník Chorý po Mosquerově centru z těžké pozice netrefil branku. Těsně před pauzou ještě Seďko z dalšího přímého kopu zamířil o kousek vedle.

Čtyři minuty po změně stran mohli hosté z velké šance přidat druhý gól, jenže Mosquerovu hlavičku vyrazil tygřím skokem Stěpanov a následně ho nepřekvapil ani Chorý.

Plzeňští se dočkali druhého gólu v 71. minutě. Řezníkův centr Stěpanov odvrátil jen k volnému Faltovi a ten z dorážky nezaváhal. Trefu si připsal po pěti minutách na hřišti.

Dynamo snížilo až v první minutě nastavení. Ndiaye udělal obrovskou chybu v rozehrávce, vyslal do samostatného úniku Bilenkije a ten překonal Hrušku. Viktorii to nicméně příliš mrzet nemuselo.

Dynamo Brest - Viktoria Plzeň 1:2 (0:1)

Branky: 90.+1 Bilenkij - 12. Kayamba, 71. Falta. Rozhodčí: Al-Hakim - Klyver, Hallin (všichni Švéd.). ŽK: Jasjukevič, Judčic, Slabaševič, Oreškevič (všichni Brest). První zápas: 1:2.

Brest: Stěpanov - Judčic, Jasjukevič, Affi, Slabaševič (84. Maskalenčik) - Olechnovič, Tichonovskij (79. Šapoval), Seďko (79. Sanusi), Lynko (55. Oreškevič), Bilenkij - Šestjuk (84. Anufrijev).
Trenér: Kovalčuk.

Plzeň: Hruška - Řezník, Hejda, Brabec, Hybš - Ndiaye - Kayamba (87. Ba Loua), Káčer, Šulc (87. Hlavatý), Mosquera (66. Falta) - Beauguel (28. Chorý).
Trenér: Bílek.

Michal Bílek (trenér Plzně): "Věděli jsme, že zápas bude těžký, protože podmínky nebyly jednoduché. Foukal hrozný vítr celý zápas. Samozřejmě jsem rád, že jsme utkání zvládli tak, jak jsme ho zvládli. Škoda chyby na konci zápasu, kdy jsme soupeři nabídli gól. Jinak si myslím, že můžeme být spokojení. Jeli jsme sem s týmem, který je momentálně k dispozici. Uzdravil se jen Hejda, který nastoupil a sehrál dobré utkání. Radost z toho samozřejmě máme. Kluci, kteří nastoupili a třeba by normálně nehráli, odvedli solidní výkon."

Lukáš Hejda (obránce a kapitán Plzně): "Zápas to nebyl lehký, pomohli jsme si rychlým gólem. Pak ne, že bychom zápas úplně kontrolovali, ale hráli jsme to, co jsme potřebovali. Hráli jsme na rychlé brejky a soupeře jsme kromě dvou standardek do ničeho nepustili. Takže spokojenost. Jsme rádi za postup, to byl náš cíl. Teď se připravíme co nejlépe na příštího soupeře. Určitě se těším. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články