Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Italiano: Je to obrovské zklamání. Mendilibar: Trofej nám dodá klid a budeme ještě lepší

Dva trenéři se sešli ve finále Evropské konferenční ligy, ale jejich příběhy jsou naprosto rozdílné. Zatímco kouč fotbalistů Fiorentiny Vincenzo Italiano ve středu s Fiorentinou prohrál s Olympiakosem 0:1 v prodloužení a na trofej ani ve svém třetím velkém finále nedosáhl, jeho španělský protějšek José Luis Mendilibar se narodil na šťastné hvězdě. Po loňském triumfu v Evropské lize se Sevillou dovedl k triumfu i řecký tým, který převzal teprve v jarní části sezony.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih finále EKL Olympiakos – Fiorentina

"Jsem šťastný, že jsme dokázali něco, co se tomuhle klubu ještě nepodařilo. Je skvělé vidět, jak všude kolem slaví naši fanoušci. Teď budeme nějakou dobu slavit s nimi, než se zase pustíme do práce," řekl třiašedesátiletý Španěl pro agenturu Reuters. "Není to úspěch jenom Olympiakosu, ale celého řeckého fotbalu. Bylo by skvělé, kdyby i díky téhle trofeji začali lidé v zemi věřit víc sami v sebe a ve své schopnosti," dodal.

Zato Italiano porážku nesl těžce. "Letos jsme tomu opravdu věřili, je to obrovské zklamání. Byli jsme přesvědčení o tom, že napodruhé zakončíme soutěž ziskem poháru. Hráči nechali na hřišti všechno, o to je bolestivější vidět je po zápase v slzách. Nezasloužili jsme si prohrát," řekl Italiano televizní stanici Sky Sport Italia.

Celek z Pirea je se 47 tituly rekordmanem řecké ligy, poslední dvě sezony ale skončil v domácí soutěži až třetí. Mendilibar přišel k týmu v polovině února, kdy se stal třetím hlavním trenérem klubu v ročníku. Během cesty do finále s Olympiakosem postupně vyřadil Ferencváros, Maccabi Tel Aviv, Fenerbahce a Aston Villu.

Vincenzo Italiano
zdroj: Reuters autor: Dylan Martinez

"Všechno se seběhlo strašně rychle. Věřím, že postupem času budeme ještě lepší, že to není jenom záblesk, jeden úspěšný večer. Tahle trofej nám snad dodá klid a dostatek času k další práci," uvedl Mendilibar.

Ten dříve trénoval Eibar, Valladolid nebo Pamplonu a stal se druhým trenérem v historii, který vyhrál evropskou trofej ve dvou letech po sobě s různými týmy. Navázal na krajana Rafu Beníteze, jenž v letech 2004 a 2005 ovládl Pohár UEFA s Valencií a Ligu mistrů s Liverpoolem.

Zklamaný Italiano neměl za co by svůj celek kritizoval. "I potřetí jsme hráli finále přesně tak, jak se takový zápas má hrát," připomněl po loňské porážce s West Hamem i nezdar ve finále Italského poháru v minulé sezoně. "Znovu nám ale něco chybělo, ten malý detail, který rozhoduje o vítězi. V Konferenční lize nás za poslední dva roky nikdo nepřehrál, o to víc bolí, když pak na konci vidíte slavit soupeře," dodal kouč týmu, který ve čtvrtfinále vyřadil Viktorii Plzeň.

Celek z Florencie prohrál páté ze šesti evropských finále, uspěl pouze v roce 1961 v Poháru vítězů pohárů. Poslední trofej získal před třiadvaceti lety v Italském poháru. Fialky v Konferenční lize napodobily Benficu Lisabon, která v letech 2013 a 2014 nezvládla dvě finále Evropské ligy po sobě.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články