Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Dvakrát prohrávali, ale překvapení odvrátili. Slavia po obratu s Ballkani slaví vítězství

Nebyla to žádná procházka růžovým sadem. Fotbalisté Slavie se naopak v utkání Evropské konferenční ligy museli pořádně otáčet, aby proti Ballakni nepřipustili velké překvapení. Kosovský klub totiž v Edenu dvakrát vedl, ale sešívaní už během první půle střetnutí otočili a i když další šance už neproměnili, připsali si do tabulky základní skupiny G tři cenné body po výhře 3:2. Hosté závěrečných deset minut dohrávali v deseti. 

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Slavia Praha - Ballkani

Všech pět branek padlo v Edenu v úvodním dějství. Kosovský šampion dvakrát vedl poté, co se prosadili Ermal Krasniqi a Meriton Korenica, Pražané ale pokaždé rychle srovnali po vlastním gólu Stiviho Frasheriho a trefě Petera Olayinky. Ještě do přestávky otočil stav Lukáš Masopust. Hosté dohrávali závěr bez vyloučeného Astrita Thaqiho.

Slavia vyhrála i čtvrtý domácí zápas v pohárové sezoně a vítězně se naladila na nedělní šlágr v Plzni, který bude přímým soubojem o vedení v domácí soutěži. V příštím utkání Konferenční ligy český vicemistr 6. října přivítá Kluž.

Do osmifinále přímo postoupí jen celky z prvních míst ve skupinách, druzí v pořadí se ve vyřazovací fázi o kolo dříve utkají s kluby na třetích příčkách v Evropské lize. Slavia vede tabulku o skóre před Sivassporem.

"I když to mělo vady a mouchy, zápas jsme dokázali otočit a získali jsme tři body. Pro vývoj v tabulce je to strašně důležité. První domácí zápas jsme při těch minulých postupech vždy zvládli, vždy pro nás byl klíčový. Z venku v pohárech nevozí pravidelně body téměř nikdo. Je důležité, že jsme to po remíze se Sivassporem zvládli za tři body," řekl trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Slávistický trenér Trpišovský stejně jako před týdnem v Sivasu nenasadil klasického útočníka a na hrot postavil obvykle křídelníka Olayinku. Historicky první souboj českého s kosovským klubem v soutěžích UEFA byl od úvodu ofenzivní. Ve čtvrté minutě měli domácí blízko k otevření skóre, Schranz ale po centru z pravé strany hlavičkoval jen do břevna.

Ballkani, který po vyřazení v 1. předkole Ligy mistrů v kvalifikaci Konferenční ligy stejně jako Slavia přešel přes tři soupeře, nepřijel do Edenu jen bránit a rychlými akcemi po zisku míče dělal favoritovi problémy. V 17. minutě Krasniqi dalekonosnou střelou ještě minul, ale za šest minut už mohl slavit, když po další povedené kombinaci doklepl míč zblízka do sítě po Thaciho přízemním centru.

Pražané hned za tři minuty srovnali. David Jurásek se probil z levé strany do vápna a jeho přízemní centr šajtlí z velkého úhlu si gólman Frasheri srazil do sítě. "Střílel jsem. Že byl gól označen jako vlastní? Hlavně, že to byl gól a pomohl jsem týmu. Samozřejmě doma budu říkat, že jsem gól dal já. Určitě si to počítám jako svůj gól," uvedl s úsměvem Jurásek.

V 29. minutě však nováček skupinové fáze evropských pohárů podruhé šokoval zaplněný Eden. Hosté vystihli špatnou rozehrávku, Rrahmani přiťukl Korenicovi a ten sám před Mandousem nezaváhal.

I na druhý inkasovaný gól našli červenobílí rychlou odpověď. Povedenou kombinační akci ve 34. minutě po Masopustově přihrávce zakončil ranou pod břevno Olayinka a navázal na branku z minulého týdne v Sivasu.

"S Masopustem nám to dnes skvěle klapalo. Nejdřív připravil krásnou asistenci on mně a já mu to pak vrátil," řekl Olayinka. Nigerijský univerzál dal v 51. utkání v pohárech za Pražany 13. gól a osamostatnil se v čele historické klubové tabulky před Tomášem Doškem.

Slávisté stačili skóre ještě do přestávky otočit. Olayinka s Masopustem si v 41. minutě vyměnili role a druhý jmenovaný s pomocí obráncovy teče dostal balon se štěstím přes padajícího gólmana.

Po změně stran výrazně ubylo šancí. Domácí měli trvalou převahu a snažili se kontrolovat průběh. V 53. minutě minul Olayinka, přesně nemířil ani střídající Usor. Hosté už z brejků tolik jako v první nehrozili a na Mandouse v druhém dějství nešla ani jedna střela.

V 83. minutě vypálil Douděra a Ballkani podržel gólman. Krátce nato Thaqi ostře fauloval Douděru a francouzský rozhodčí Delajod mu udělil rovnou červenou kartu. V závěru ještě Frasheri vychytal Ousoua i Tiéhiho, Pražané už ale tři body v přesilovce bez problémů udrželi i v sedmiminutovém nastavení.

"V druhé půli byl výkon od nás takový neplodný. Vyvarovali jsme se chyb vzadu, ale na úkor ofenzivního potenciálu. Nedokázali jsme přidat čtvrtý gól. Soupeř po vyloučení už neměl sílu dostat se do další šance," konstatoval Trpišovský.

Jeho protějšek Ilir Daja uznal, že Slavia vyhrála zaslouženě. "Vyhrál lepší tým. Příliš jsme neměli pod kontrolou balon, proto jsme během zápasu trpěli. Slavia si vytvořila množství šancí a ukázala nám, jak dobrý tým to je. I tak musím hráče za výkon pochválit. Hráli dobře, vytvořili si šance a dali dva góly."

Slavia hraje v pohárech skupinu pošesté za sebou, na jaře v premiérovém ročníku Konferenční ligy došla až do čtvrtfinále. Finále probíhající sezony třetí klubové soutěže v Evropě bude v příštím roce hostit Eden.

Slavia Praha – FC Ballkani 3:2 (3:2)

Branky: 26. vlastní Frasheri, 34. Olayinka, 41. Masopust - 23. Krasniqi, 29. Korenica. Rozhodčí: Delajod - Finjean, Jeanne (všichni Fr.). ŽK: Tiéhi, Traoré, Schranz - Sinani. ČK: 84. Thaqi (Ballkani). Diváci: 18.156.

Slavia: Mandous - Douděra, Ousou, Kačaraba, D. Jurásek (89. Ewerton) - Tiéhi, Provod (46. Traoré) - Masopust (46. Usor), Lingr (66. Tecl), Schranz (80. Oscar) - Olayinka. Trenér: Trpišovský.

Ballkani: Frasheri - Thaci, Sinani (86. Potoku), Jashanica, Thaqi - Korenica (77. Lucas), Dellova, Emerllahu - Gripshi, Rrahmani (67. Bekteshi), Krasniqi (77. Berisha). Trenér: Daja.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články