Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Česká premiéra v Konfereční lize: Plzeň hostí Brest, Slovácko jede do Plovdivu

Slovácko dnes čeká velká premiéra, poprvé v klubové historii si zahraje v evropských pohárech. Svěřenci trenéra Martina Svědíka nastoupí v úvodním utkání 2. předkola nově vzniklé Evropské konferenční ligy na půdě úřadujícího bulharského vicemistra Lokomotivu Plovdiv. Do akce jde i další český účastník. Viktoria Plzeň je naopak klubem ostříleným evropskými soutěžemi a v duelu s Brestem bude favoritem. Utkání Plzeň – Brest můžete sledovat dnes od 18:50 živě na ČT sport a webu ctsport.cz

Západočeši během povedené letní přípravy pětkrát vyhráli a jednou remizovali, v generálce na soustředění v Rakousku zdolali ruskou Tulu 1:0 gólem Jeana-Davida Beauguela.

"Bylo tam všechno to, co jsme chtěli. Dobře jsme drželi míč, byli nebezpeční, dobře kombinovali a hráli poctivě dozadu," uvedl kouč Bílek, jenž v květnu nahradil odvolaného Slováka Adriána Guľu. "Doufám, že výkony a výsledky v přípravě jsme pozvali lidi. Snad jich přijde co nejvíc a zvládneme to společně," doplnil záložník či obránce Šimon Falta.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň se chystá na Brest. Jsme nachystaní, věří Hybš

Brest je po 16 kolech běloruské ligy, která se hraje od jara do podzimu, na šestém místě tabulky. Před kontumační výhrou 3:0 nad Sputnikem však Dynamo šestkrát za sebou nezvítězilo. "Brest teď v domácí lize hodně remizuje a vůbec neinkasuje, hrajou velmi dobře dozadu," konstatoval Bílek.

Domácí trápí početná marodka. Ve čtvrtek nenastoupí brankář Jindřich Staněk, obránci Milan Havel s Lukášem Hejdou ani záložníci Pavel Bucha s Lukášem Kalvachem. Zdravotní problémy měli i stoper Luděk Pernica, středopolař Aleš Čermák nebo ofenzivní hráči Tomáš Chorý a Adriel Ba Loua.

Viktoria v pohárech odehrála s běloruskými soupeři čtyři utkání. V roce 2011 s Borisovem ve skupině Ligy mistrů doma remizovala 1:1 a venku zvítězila 1:0. O čtyři roky později Plzeň narazila na Dinamo Minsk ve skupině Evropské ligy. Na svém stadionu zvítězila 2:0 a v Bělorusku prohrála 0:1.

Západočechy favorizuje i český trenér Marcel Lička, který v roce 2019 dovedl Brest k historickému mistrovskému titulu. "Co se evropské úrovně týče, tak Viktorka je o dvě třídy výše. Bylo by opravdu velké překvapení, kdyby Plzeň nepostoupila. Bylo by to nelogické a byla by to senzace," řekl Lička.

Pokud Plzeň zvládne dvojzápas s Brestem, tak v předposledním 3. předkole EKL narazí na vítěze souboje Kauno Žalgiris - The New Saints. Velšský tým už v úterý vyhrál první duel v Litvě 5:0. Viktoria se v posledních dvou letech neprobojovala do skupiny evropských pohárů.

Historický úspěch Slovácka

Slovácko ve své krátké historii dosud na evropské scéně hrálo jen v letech 2001 až 2003 již neexistující letní Pohár Intertoto, který byl kvalifikací do Poháru UEFA. Tým z Uherského Hradiště při všech třech účastech vypadl ve 3. předkole, v němž nestačil na francouzské týmy Rennes a Sochaux a německý Wolfsburg.

Od té doby Slovácko na evropské scéně chybělo. Letos si účast zajistilo čtvrtou příčkou v uplynulém ligovém ročníku, kterou o jednu pozici překonalo do té doby nejlepší umístění ze sezony 2003/04.

"Je to pro celý klub i region historický úspěch, že jsme se dostali do evropských pohárů," řekl Svědík. "Teď jsme všichni natěšeni a chceme udělat vše pro to, abychom uspěli," dodal výkonný ředitel klubu Petr Pojezný.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalisté Slovácka míří do Plovdivu

Aby Slovácko prošlo až do základní skupiny, muselo by zdolat tři soupeře. V případě postupu přes Plovdiv by v dalším předkole narazilo na lepšího z dvojice FC Kodaň a Torpedo Žodino.

Slovácko čeká ve 2. předkole zřejmě nejtěžší možný soupeř, který přicházel při losu v úvahu. Lokomotiv získal před 17 lety svůj jediný bulharský titul a v minulé sezoně skončil druhý za suverénem Ludogorcem Razgrad.

V mužstvu je řada zahraničních hráčů. "Je to velmi dobře organizovaný soupeř, s vyrovnanou obrannou i útočnou fází. V přípravě jsme volili týmy, které hrají podobně, tak snad se nám to vyplatí," prohlásil Svědík.

Oba celky odehrají první soutěžní utkání sezony. Slovácko v sedmi zápasech letní přípravy neprohrálo, Plovdiv zase podlehl v jediném z posledních 10 soutěžních duelů. Lokomotiv se v moderní éře evropských pohárů nikdy nedostal do hlavní fáze, vloni v předkole Evropské ligy vypadl po prohře 1:2 s Tottenhamem. Svěřenci Josého Mourinha tehdy otočili skóre až v posledních 10 minutách.

Lokomotiv, který trénuje kouč Aleksandar Tunčev, hraje domácí utkání na stejnojmenném stadionu s kapacitou 13 220 míst. "Je to takový stadion z komunistické doby, s atletickou drahou a s trávníkem, jehož kvalita není nijak dobrá," podotkl sportovní ředitel Slovácka Veliče Šumulikoski.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články