Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Červená na obou stranách, góly jen na jedné. Slavia si doma s Panathinaikosem poradila

O postupu ještě rozhodně rozhodnuto není, fotbalisté Slavie se však k překročení 3. předkola Evropské konferenční ligy výrazně přiblížili. Pražané v úvodním utkání porazili na domácím hřišti řecký Panathinaikos Atény 2:0 a za týden v Řecku si mohou v odvetě dovolit i prohru o jeden gól. Oba celky dohrávaly duel bez jednoho vyloučeného hráče.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Slavia - Panathinaikos

Pražany poslal v druhé minutě nastavení první půle v krátké přesilovce po vyloučení Sebastiana Palaciose do vedení Ivan Schranz a pojistku přidal v 56. minutě střídající Moses Usor. Chvíli předtím dostal červenou kartu i domácí Eduardo Santos. Odveta se hraje za týden na půdě vítěze Řeckého poháru.

Slavia na cestě do skupiny musí zdolat tři soupeře, přes jednoho již přešla, když ve 2. předkole s celkovým skóre 11:0 vyřadila gibraltarského outsidera St Joseph's. V případě postupu přes aténský celek by český vicemistr v závěrečném play-off narazil na lepšího z dvojice Trnava - Čenstochová.

Vršovičtí si nemohou dovolit zaváhání a vypadnutí, jinak by poprvé od ročníku 2016/17 nehráli v pohárech na podzim skupinu. V premiérovém ročníku Evropské konferenční ligy došli svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského letos na jaře až do čtvrtfinále. Finále druhého ročníku bude v příštím roce hostit Eden.

"Jsem spokojený s výsledkem, s tím, že jsme nedostali gól. Škoda že jsme nedali ještě jednu branku. Jak jsme se před zápasem bavili, že je to 50 na 50, tak teď se to posunulo směrem do plusu pro nás. Ale ještě nás čeká peklo, těžký průběh odvety," řekl Trpišovský.

Slavia na poslední chvíli udělala změnu na soupisce pro 3. předkolo a místo Davida Juráska zapsala Schranze. Kouč Trpišovský slovenského reprezentanta nasadil rovnou do základní sestavy na pravé křídlo, na hrotu útoku pak nastoupil při absenci zraněného Sora Lingr.

Panathinaikos, který zápasem na Slavii vstoupil do sezony, v úvodu potvrzoval, že se mu těžko dávají góly. Bývalý slavný klub a finalista Poháru mistrů evropských zemí z roku 1971 měl v uplynulé sezoně řecké ligy nejlepší obranu spolu s mistrovským Olympiakosem Pireus a včetně přípravy ve 12 z 15 předchozích utkání neinkasoval.

Pražané se dlouho nemohli dostat do šance a jako první zahrozil ve 28. minutě hostující Palacios, jehož ránu vyrazil brankář Mandous. Na opačné straně v 39. minutě Schranz z úhlu vypálil těsně nad. O minutu později Ousou ve vápně čistě vypíchl míč Palaciosovi, argentinský ofenzivní hráč přes něj přepadl a francouzský rozhodčí Buquet mu za simulování udělil druhou žlutou kartu.

Čtvrtý tým uplynulého ročníku řecké ligy nesl vyloučení svého nejlepšího střelce z minulé sezony velmi nelibě a červenou kartu dostal za protesty i jeden z asistentů trenéra. Slavia přesilovku ještě do pauzy využila. Lingra vychytal gólman Brignoli, po následném rohu ale italský brankář chyboval a Schranz po velkém závaru na druhý pokus doklepl míč do sítě.

"Už předtím měl Linži obrovskou šanci. Pak tam byla skrumáž po rohu. Už první hlavičku jsem mohl proměnit, mohl jsem zakončit důrazněji. Naštěstí se to odrazilo zase ke mně, to už pak byla trochu lehčí pozice a podařilo se mi to trefit," uvedl Schranz.

Krátce po změně stran museli do deseti i Pražané. Santos v 51. minutě na polovině hřiště zatáhl unikajícího Šporara, čerstvou posilu Panathinaikosu, a nejistý sudí ho po téměř minutové prodlevě vyloučil. Předtím přitom udělil žlutou kartu hostujícímu útočníkovi.

"Vyloučení Santose předcházela chyba v rozehrávce. V tu chvíli to bylo úplně nesmyslné rozhodnutí, byl ve špatném postavení, byl to zkrat. Šli jsme do druhé půle s nějakým záměrem, měli jsme to ve svých rukách a tohle nám strašně zkomplikovalo situaci," uvedl Trpišovský.

Červenobílí krátce poté, co se síly na trávníky srovnaly, zvýšili. Ewerton nejprve po vysunutí od Traorého trefil tyč, ale balon se odrazil ke střídajícímu Usorovi a ten jej s přehledem umístil k tyči. Dvacetiletý nigerijský mladík zaznamenal premiérový soutěžní gól za slávistické "áčko".

"Mám dobrou techniku střely a trenér mi proto říká, ať střílím častěji. Jsem rád, že jsem jednu z nich proměnil. Jsem za svůj první gól tady v Edenu moc rád. Je to pro mě sen, poprvé skórovat právě tady a v evropské soutěži," uvedl Usor pro klubový web.

Chvíli nato mohl snížit střídající Vagiannidis, ale po úniku mířil vedle. Jinak už Pražané soupeře do větší šance nepustili a závěr si poměrně s přehledem pohlídali. "Slavia byla po celý zápas lepším mužstvem. My jsme nehráli tak, jak jsme měli, proto jsme prohráli. Skóre 2:0 odpovídá tomu, jaký jsme předvedli výkon," řekl srbský trenér aténského mužstva Ivan Jovanovič.

Panathinaikosu, který se vrátil do pohárů po odpykání trestu za porušení finanční fair play a po pěti letech, připravili červenobílí v součtu s přípravou teprve druhou porážku z posledních 21 zápasů. Český klub vyhrál nad řeckým soupeřem v soutěžích UEFA teprve pošesté z 29 duelů. V sezoně 2001/02 Slavia vypadla s Panathinaikosem v kvalifikaci Ligy mistrů.

Slavia Praha - Panathinaikos Atény 2:0 (1:0)

Branky: 45.+2 Schranz, 56. Usor. Rozhodčí: Buquet - Drouet, Debart (všichni Fr.). ŽK: Douděra - Palacios, Pérez, Cantalapiedra, Šporar. ČK: 52. Santos - 40. Palacios, 41. Erak (asistent trenéra). Diváci: 17.314.

Slavia: Mandous - Douděra (46. Usor), Ousou, Santos, Oscar - Holeš, Tiéhi (46. Ewerton) - Schranz (71. Masopust), Traoré (88. Provod), Olayinka - Lingr (57. Ševčík). Trenér: Trpišovský.

Panathinaikos: Brignoli - Kotsiras, Šarlija (88. Punguras), Magnússon, Ganea - Pérez, Kurbelis (71. Kampetsis) - Palacios, Čerin, Cantalapiedra (46. Vagiannidis) - Ioannidis (46. Šporar). Trenér: Jovanovič.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články