Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Lyžování ČR 2024

Boleslav začala v Jerevanu porážkou, Matějovský je rekordmanem Konferenční ligy

Fotbalisté Mladé Boleslavi v úvodním kole ligové fáze Konferenční ligy podlehli 0:2 na hřišti arménského týmu FC Noah a utrpěli první pohárovou porážku v sezoně. Zápas na Národním stadionu Vazgena Sarkisjana v Jerevanu rozhodl nováček v hlavní soutěži evropského poháru dvěma góly po změně stran. V 58. minutě se prosadil útočník Matheus Aias a v 76. minutě přidal pojistku křídelník Virgile Pinson.

Marek Matějovský
zdroj: ČTK

Mladá Boleslav se porážkou vrátila po 17 letech do hlavní fáze evropské soutěže, dosud hrála pouze skupinu Poháru UEFA v sezonách 2006/07 a 2007/08. Středočeši nenavázali na úspěšná předkola, v nichž šestkrát po sobě neprohráli a na hřištích soupeřů byli ve třech zápasech stoprocentní. Noah zvítězil i v šestém domácím duelu na evropské scéně v klubové historii.

V dalším zápase se Mladá Boleslav utká za tři týdny doma s Luganem. Svěřenci švédského trenéra Andrease Brännströma v novém formátu soutěže přivítají ještě Betis Sevilla a Bialystok, venku je čeká Guimaraes a Molde.

Domácí poprvé prověřili Trmala už po 21 sekundách hry, Aiasovu střelu mladoboleslavský brankář ukryl do rukavic. O chvíli později zapsal první pokus svého týmu Langhamer, další minuty ale přinesly hodně opatrný průběh.

Celek z Jerevanu s koncem úvodního dějství převzal iniciativu a zvyšoval tlak. V 39. minutě Ferreira po rychlém brejku obešel Králika a jeho zřejmě gólovou střelu na poslední chvíli srazil vracející se Fulnek. Vzápětí v podobné šanci těsně minul Pinson a neujala se ani Aiasova hlavička. Noah přestřílel hosty v první půli 15:3.

Mladoboleslavští ani počtvrté v pohárové sezoně venku v první půli neskórovali, a přestože se po změně stran zvedli, v 58. minutě inkasovali. Sangaré vyslal za obranu do náběhu Pinsona, ten poslal přihrávku před bránu a Aias bleskovou akci skákavou střelou zakončil. Brazilský útočník navázal na trefy z obou duelů závěrečného předkola proti Ružomberku.

V 62. minutě se prokličkoval k jedinému nebezpečnému zakončení českého celku Kušej, jeho křížnou střelu Čančarevič vyrazil. Čtvrt hodiny před koncem se pokusil kouč Brännström oživit hru trojitým střídáním, hned vzápětí ale domácí rozhodli. Gregório ve střelecké pozici nezištně našel napříč pokutovým územím zakončujícího Pinsona a Trmal se už neměl šanci včas přesunout.

Hosté se po druhé brance nedokázali do zápasu pořádně vrátit a v 82. minutě pro ně mohlo být ještě hůř. Trmal vyrazil míč jen k Cinarimu, proti jehož dorážce už si připsal přesvědčivější zákrok.

V závěru přišel do hry z lavičky záložník Matějovský a ve věku 42 let, 9 měsíců a 13 dní se stal nejstarším fotbalistou, který nastoupil v hlavní fázi Konferenční ligy. Mladoboleslavský kapitán překonal dosavadního rekordmana brankáře Pepeho Reinu o více než dva roky. Mezi hráči do pole je nejstarší dokonce napříč všemi třemi současnými evropskými soutěžemi včetně Ligy mistrů a Evropské ligy. Ani on už ale neodvrátil teprve druhou porážku Středočechů z posledních 11 pohárových utkání.

FC Noah – FK Mladá Boleslav 2:0 (0:0)

Branky: 58. Aias, 76. Pinson. Rozhodčí: Gidženov – Maksimov, Mitrev – Draganov (video, všichni Bulh.). ŽK: Sangaré – Langhamer, Vydra.

Noah: Čančarevič – Mendoza (69. Manveljan), Silva, Muradjan, Thórarinsson – Sangaré, Eteki (86. Avanesjan), Oulad Omar (69. Gregório) – Ferreira, Aias (69. Cinari), Pinson (90.+3 Petrosjan). Trenér: Mota.

Mladá Boleslav: Trmal – Donát (74. Sakala), Suchý, Králik (74. Král) – Kostka, Vydra, Langhamer (74. Mareček), Fulnek – Kušej, Ladra – Mašek (82. Stránský, 89. Matějovský). Trenér: Brännström.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články