Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Koller koučuje céčko Monaka. "Jsem trenér cukr a bič," říká

Praha Nejlepší střelec českého národního týmu v historii Jan Koller začíná s trenérskou dráhou, a to ne na ledajakém místě. V místě jednoho ze svých bývalých působišť, Monaku, nyní koučuje "céčko" knížecího týmu AS. Za své největší trenérské vzory Koller považuje Karla Brücknera s Bertem van Maarwijkem.

Jan Koller
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Oba zápasy na lavičce "céčka" Monaka sice Koller vyhrál, jestli ale začne studovat na profesionální licenci, se jednačtyřicetiletý někdejší fotbalista ještě nerozhodl. "Chci si to nejdřív vyzkoušet a osahat na amatérské úrovni, případně se dovzdělat a pak se uvidí," řekl Koller.

Bývalý útočník na pobřeží Středozemního moře žije a za monacké "céčko" v minulosti nastupoval, takže většinu svých svěřenců dobře zná. "Proto jsem na to také kývl, navíc mě o to požádal i jeden bývalý spoluhráč," dodal.

Přestože Koller s trenérskou kariérou ve čtvrté francouzské lize teprve začal, nebojí se velkých cílů. "Chtěli bychom postoupit. Máme dobře poskládaný tým. Jsou to většinou kluci kolem devatenácti let, co přechází z dorostu do mužů, ale nedostanou se do 'béčka'. Z nich si bereme ty nejlepší a také tady máme kluka, co ještě loni hrál druhou belgickou ligu," prozradil.

Kvalitou přirovnal soutěž k české divizi. "Ale na to, že jde o amatéry, tak to má vysokou úroveň. Na trénink nám chodí dvaadvacet čtyřiadvacet hráčů. Za vyhraný zápas dostávají 150 eur, ale jinak všichni chodí normálně do práce nebo studují," uvedl bývalý hráč Sparty či Dortmundu.

"Neseděl jsem ani minutu"

Jako trenér je prý Koller typ "cukr a bič". "Nemám rád, když někdo něco fláká, to dokážu i zařvat. Ale jinak se snažím spíš povzbudit a pochválit. Navíc kluci zatím zápasy odehráli dobře, takže nebyl důvod zvyšovat hlas," řekl Koller. Zápasy snáší těžce, hrát je prý o poznání jednodušší. "Třeba v prvním kole jsme vyhráli 3:2, takže nervózní utkání až do konce. Já ho celé prostál, neseděl jsem ani minutu," usmál se.

Koller má samozřejmě i trenérské vzory, které není překvapivé odhadnout. "Od každého jsem si snažil vzít něco, ale nejvíc od pana Brücknera a Van Marwijka," vyjmenoval bývalého kouče české reprezentace a někdejšího trenéra Dortmundu. "Jsou to hlavně standardky a rychlý přechod do útoku, od Van Marwijka zase trénink s míčem, protože všechno byla cvičení v rychlosti," dodal.

Rosický a Koller v dresu Borussie Dortmund
zdroj: bvb.de

"Tomáš [Rosický] je flegmatik a navíc fotbalista"

Ani v Monaku nezapomíná Koller sledovat českou reprezentaci. "Po nepovedené přípravě jsem rád, že první ostrý zápas vyhráli, a navíc proti Nizozemsku," uvedl. "Doufám, že jim to zvedne sebevědomí. Teď to chce přivézt z Turecka aspoň bod a bezpodmínečně vyhrát v Kazachstánu."

Koller, který je s 55 góly nejlepším střelcem národního týmu v historii, věří, že trenér Pavel Vrba s týmem dokáže postoupit na mistrovství Evropy. "Neměl a nemá to jednoduché, protože když se podíváme na hráče v cizině, tak nenastupují. Proto se musí spoléhat hlavně na Plzeň a Spartu. Ale zatím to zvládá dobře a já mu věřím," poznamenal.

Bývalého kanonýra mrzí jen to, že kapitán a jeho někdejší spoluhráč z Dortmundu Tomáš Rosický i brankář Petr Čech jsou v klubech jen náhradníky. "Je to škoda. Ale Tomáš i tak pořád patří k nejlepším v reprezentaci," řekl Koller, který si nedokáže představit, že by v klubu seděl a pak jel hrát za reprezentaci.

"Naštěstí jsem to nikdy během kariéry neřešil, ale já bych něco takového nedokázal. Vždycky jsem potřeboval herní praxi a hlavně jsem potřeboval hrát pro pocit v hlavě," uvedl. "Ale Tomáš to asi tak nebere. Je to flegmatik a navíc fotbalista. Takže mu stačí, když je zdravý a trénuje. Přesto je pořád pro náš tým nepostradatelný," prohlásil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články