Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Kolář: Letošní přestupová zima je nadstandardní

Praha – Nejzajímavější přestupové okno za posledních několik let nabídla zimní přestávka v tuzemské nejvyšší fotbalové soutěži. Oba zástupci v pohárové Evropě a zároveň největší favorité na titul přivedli do svých kádrů velká jména. Sparta posílila útok o nejlepšího domácího střelce posledních sezon Davida Lafatu a záložníka s reprezentačním potenciálem Lukáše Váchu. Konkurenční Viktoria Plzeň přivedla z Jihlavy nadějného kanonýra Stanislava Tecla a dále levého záložníka Jana Kovaříka.

Viktor Kolář
zdroj: ČT sport

Oba kluby vyšly tyto transfery dohromady na několik desítek milionů korun. "S ohledem na částky, které se za tyto hráče platily, jde opravdu o nadstandardní přestupy," potvrzuje hráčský agent Viktor Kolář z agentury Sport Invest. Takové peníze mohly Sparta s Plzní utratit především díky příjmům z evropských soutěží. "Většina klubů v Česku momentálně nemá na to, aby nějak výrazně utrácela," dodává Kolář.

Konkrétní částky žádný z klubů nezveřejnil, Plzeň ale přiznala, že jen suma, kterou utratila za útočníka Tecla, se vyšplhala přes 20 milionů korun, jablonecké křídlo Kovařík stálo údajně kolem 15 milionů. "Ty částky jsou samozřejmě na české poměry v uplynulých letech poměrně nadstandardní. Nicméně byly to částky, které jsme plánovali za tyto hráče utratit a jsme naprosto spokojeni," říká majitel Viktorie Tomáš Paclík.

V případě Sparty se spekulovalo zhruba o 30 milionech za oba hráče. "Samozřejmě se musíme v každé sezoně pohybovat v určitých mantinelech, které jsou stanoveny i finančním plánem na danou sezonu. Na druhou stranu přece jen u sportu je potřeba občas i improvizovat a samozřejmě každý hráč má jinou hodnotu, i proto jsme se možná pohybovali poněkud volněji," vysvětluje člen představenstva Sparty Tomáš Otava.

S ohledem na konkurenční Plzeň neměla ale Sparta příliš na výběr. "Co se týká konkurenceschopnosti, tak objektivně Sparta za Plzní herně trošku zaostává a i na Letné poznali, že prostě musí investovat do hráčské kvality," glosuje přestupové okno fotbalový komentátor ČT David Kozohorský.


Ostatní kluby se ale zatím drží kvůli svým finančním možnostem hodně při zemi. "Kluby obecně utrácejí čím dál tím méně peněz, v podstatě převážně řeší transfery volných hráčů po smlouvách, kterých je dnes na všech evropských trzích tisíce, nebo hostování," tvrdí Kolář. "Rozhýbání českého trhu paradoxně souvisí s tím, že v Evropě trh stagnuje, není zájem o české hráče a menší kluby nemají možnost prodávat své hráče přímo do zahraničí," doplňuje Otava.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články