Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Kluby vítají, že se výtržníci musí hlásit během zápasů na policii

Praha - Fotbalové kluby vítají nový trestní zákoník, na jehož základě odsouzené výtržníky ze stadionů čeká nový trest - v době zápasů se budou muset hlásit na policejních služebnách, aby se zabránilo jejich dalšímu řádění. Výkon trestu se bude vztahovat nejen na trestné činy, ale také na přečiny. Na dnešním ligovém shromáždění informoval zástupce profesionálních klubů o této novince bezpečnostní manažer fotbalového svazu Miroslav Platil.

Nový trest má oporu v zákoně, který platí od začátku roku. "Už během přípravných zápasů může dojít k výtržnictví, které později soud vyhodnotí jako trestný čin či přečin. V tom případě může být součástí trestu - podobně jako například v Anglii - že se provinění budou muset po určenou dobu hlásit úřadům, aby nemohli být na stadionech," uvedl Platil.

Tímto způsobem se už řadu let brání problémovým fanouškům právě na anglických stadionech. "Na vyhrazených místech pro ně budou připraveny odpovídající prostory, kde budou mít volný pohyb, nepůjde o žádnou věznici. Dokonce jim ani nebude nikdo bránit odejít, ale v tom případě by šlo o maření úředního rozhodnutí," řekl Platil.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Miroslavem Platilem a Petrem Novákem

Kluby se dnes domluvily na pravidlech, jak se příště vyhnout tahanicím kvůli odkladu utkání. "Zápasy budeme odkládat ve chvíli, kdy státní orgány, v tomto případě vesměs hygienici, uloží příslušnému klubu karanténu nebo podobné opatření," uvedl šéf profesionálních soutěží Ivo Lubas.

Lístky pro hosty nesmějí být dražší než pro domácí

Ode dneška také platí opatření, že vstupenky pro hostující klub musí být obdobně drahé jako lístky do podobných sektorů pro domácí. Zabrání se tím sporům jako před podzimním derby Bohemians, kdy pro fandy hostujícího klubu Bohemians 1905 domácí pořadatelé nasadili výrazně vyšší částku.

Definitivně je odzvoněno termínovým výjimkám, které povolovaly hrát jiné zápasy v době televizních přenosů. Platí to především pro Spartu, jež řadu svých podzimních utkání hrála v sobotu od 18:00. "Pochopily to všechny kluby včetně Sparty," uvedl Lubas.

Příští sezona začne Superpohárem

Známa už je konkrétní termínová listina nejvyšší soutěže. Jaro odstartuje o posledním únorovém víkendu a liga skončí 15. května. Dvakrát - 24. března a 5. května - se budou hrát vložená kola uprostřed týdne s jednotným výkopem v 17:30.

Kluby definitivně odsouhlasily, že příští fotbalový ročník odstartuje nově Superpohárem, v němž se utkají vítěz ligy a poháru. "Hrát se bude týden před ligovým startem, tedy 10. či 11. července," řekl místopředseda svazu Miroslav Kříž. Do budoucna by rád zavedl i další novinku. "Stejně jako v zahraničí bychom chtěli hrát soutěž s jedním typem míče, ale na tom se musíme nejdříve shodnout. Opatření by platilo nejdříve za dva roky."

Nákup vstupenek
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články