Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kluby odsoudily postup Poborského a Paclíka, bojkot ligy se nekoná

Praha - Ligové shromáždění fotbalových klubů první a druhé ligy na dnešním mimořádném jednání odsoudilo, jak jejich zástupci ve výkonném výboru Karel Poborský s Tomášem Paclíkem reprezentovali profesionální kluby při odvolání komise rozhodčích v čele s Luďkem Macelou. Návrh na výzvu k jejich rezignaci ale kluby neschválily a nemluvilo se ani o bojkotu prvoligové soutěže, jak se o tom spekulovalo ve fotbalovém zákulisí. Není však vyloučeno, že případ skončí před civilním soudem.

Karel Poborský
zdroj: Isifa/LN autor: Pavel Wellner

Některým klubovým představitelům vadí, že výkonný výbor na návrh majitele plzeňského klubu Paclíka odvolal komisi rozhodčích, aniž by si vyžádal názor celků první a druhé ligy, kterých se změna týká především. To je podle místopředsedy FAČR Dušana Svobody v rozporu s novými stanovami asociace. Výbor hlasoval pro odvolání komise v poměru hlasů 8:4, pro byl vedle plzeňského Paclíka i šéf českobudějovického klubu Poborský.

Svoboda: Jde o princip

Podle Svobody není na pořadu dne, aby se měnilo rozhodnutí výkonného výboru o odvolání komise rozhodčích. "Nejde o to, kdo bude šéfovat komisi rozhodčích, ale o princip, jakým způsobem nebyl brán na zřetel názor klubů samotných," vysvětlil Svoboda, proč se dnes funkcionáři vlastně sešli.

Závěry jednání shrnul do čtyř bodů, přičemž ve dvou případech byla většina pro, ve dvou proti. Odsouzení dvojice činovníků přitakaly téměř všechny kluby, nesouhlasila Paclíkova Plzeň, ale také například Dukla, která je blízce napojena na svazového místopředsedu Jindřicha Rajchla. "Kolega Paclík projevil lítost a uznal, že měl celou věc projednat předem s dalšími kluby," řekl Svoboda.

Činovníci také vyzvali Svobodu, aby urychlil vypracování smlouvy mezi kluby a vedením asociace, která by měla urychlit autonomii ligy a menší závislost na FAČR. Kluby naopak nepodpořily návrh, aby Poborský s Paclíkem byli vyzváni k abdikaci na své pozice ve výkonném výboru, a neprošla ani možnost odvolat se kvůli rozhodnutí výkonného výboru k odvolací komisi asociace.

"Není však vyloučeno, že tak učiní některý z členů asociace, kteří na to mají právo," naznačil další vývoj událostí šéf ligového shromáždění. Podle zákulisních ohlasů se některé kluby obrátí na civilní soudy, aby rozhodly, zda výkonný výbor platné stanovy skutečně neporušil.

Jednání se uskutečnilo v Synot Tip areně v pražském Edenu a podle jeho účastníků bylo mimořádně emotivní. "Bylo zřejmě nejemotivnější za poslední léta, snad s výjimkou toho, jak zde vystupoval Jirka Kubíček," prohlásil šéf ligy Dušan Svoboda s připomínkou bývalého kontroverzního funkcionáře Olomouce.

O vyhrocenosti a důležitosti jednání svědčí skutečnost, že se ho zúčastnili i majitelé dvou nejsilnějších českých klubů. Do Edenu dorazil sparťanský šéf Daniel Křetínský, který na podobná jednání nemá ve zvyku chodit, mezi kolegy zavítal poprvé i slávistický boss Aleš Řebíček. "Moje účast byla nutná, já osobně i Sparta jako klub jsme nespokojeni, jakým způsobem byly během pondělního jednání výkonného výboru porušeny stanovy. Z nich jasně vyplývá, že komise rozhodčích má být odvolána výhradně na návrh ligového shromáždění," prohlásil Křetínský.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž z ligového shromáždění

Shromáždění jednalo částečně alibisticky, myslí si Křetínský

Křetínský jako jediný dal veřejně najevo, že není spokojen s tím, jak málo důrazně kluboví činovníci postupovali proti Paclíkovi s Poborským. Pro jejich odvolání se totiž vyslovila údajně jen polovina klubů. "Ligové shromáždění dnes sice přijalo určitá usnesení a vyjádřilo tak svoji nespokojenost, jenže navíc nepodpořilo některé kroky, které by dodávaly tomuto postoji větší váhu, a to mně připadá alibistické," prohlásil.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články