Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kluby nedodržují finanční fair play, zákaz LM a EL hrozí i Interu Milán nebo PSG

Nyon - Evropské ligové fotbalové kluby vykázaly za rok 2011 celkovou ztrátu ve výši 1,7 miliardy eur (43,6 miliardy korun), to je o dvě procenta více než v předchozím roce. Vyplývá to z finanční analýzy Evropské fotbalové unie, která byla dnes zveřejněna. Mnohým klubům tak hrozí, že pro nesplnění pravidel finanční fair play nebudou smět hrát v evropských soutěžích.

Utkání Inter Milán - Marseille
zdroj: AP autor: Antonio Calanni

Sedm set sledovaných klubů sice zvýšilo roční příjmy o tři procenta na 13,2 miliardy eur, ale nedaří se jim zkrotit náklady za přestupy a platy hráčů. Ty za pět let vzrostly o 43 procent na současných 9,4 miliardy eur. Celková zadluženost evropského fotbalu se snížila o deset procent na 7,7 miliardy.

Pravidla UEFA klubům povolují utratit jen o pět milionů eur více, než vydělají. Dokonce i v případě, že majitel klubu pokryje ztrátu z vlastních zdrojů, je stanoven maximální limit 45 milionů eur.

Podle analýzy UEFA tuto hranici překročilo čtrnáct letošních účastníků evropských soutěží a dalších 32 klubů vykázalo ztrátu mezi pěti a 45 miliony. Celkem 62 procent klubů porušilo alespoň jedno z pravidel finanční fair play. Zákaz účasti v Lize mistrů a Evropské lize hrozí i takovým gigantům, jakými jsou Manchester City, Inter Milán nebo Paris St. Germain.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články