Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Kluby nad propastí bankrotu? FAČR posílá ministrovi školství otevřený dopis

Fotbalová asociace ČR chce v otevřeném dopise požádat ministra školství, mládeže a tělovýchovy Stanislava Štecha, aby urychleně řešil problém s nově vypsanými podmínkami dotační výzvy v programu IV. Ty neumožňují žádat o peníze jednotlivým klubům, ale pouze FAČR. Jenže asociace peníze následně nesmí přerozdělit, a klubům tak prý hrozí bankrot.

Sídlo Fotbalové asociace ČR
zdroj: ČTK autor: Ivo Stejskal

Požadavky ministerstva školství v dotačním programu na provoz a údržbu vlastních i oddílových sportovišť nesplňuje až 90 procent sportovních klubů a tělovýchovných jednot. Česká unie sportu jim však doporučuje, aby přesto o dotace žádaly.

Ve fotbale se to týká 3500 klubů. "Chtěly by žádat, ale nemohou, protože jim to podmínky neumožňují. Při prvním vypsání programu jsme posbírali žádosti na zhruba 180 milionů korun. A teď to bude nula. To je diskriminační z pohledu ministerstva. Nevíme, proč se ministerstvo rozhodlo jít touto cestou. Týká se to všech sportů, nejen fotbalu," prohlásil generální sekretář FAČR Rudolf Řepka. "Jediný, kdo podmínky splňuje, je FAČR jako organizace, ale nesmí se to distribuovat dál mezi kluby," dodal.

Pro malé fotbalové kluby je podle něj situace likvidační. "Komunikujeme s kluby a vidíme, že je to obrovský problém. Nemají na vodu a energii, děti se nemají kde převlékat. Týká se to i peněz do infrastruktury. Je to kritická situace. My ani nemůžeme vytvořit krizový plán, protože takovou sumu může nahradit jen ministerstvo, které ty peníze má, ale z nějakého důvodu nechce, aby se peníze dostaly až ke koncovým uživatelům," dodal Řepka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články