Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Kluby bez vyhřívaných trávníků platit nebudou

Praha - Prvoligové fotbalové kluby bez vyhřívaného trávníku se nemusí bát toho, že by v příští sezoně byly finančně trestány. Výkonný výbor ČMFS sice před dvěma týdny navrhl, aby jim bylo strženo půl milionu z obnosu, který obdrží od marketingové společnosti STES, ale kluby na dnešním ligovém shromáždění možnost pokuty zavrhly. Zároveň se ale shodly na tom, že 15. a 16. kolo a úvodní čtyři jarní kola musí být sehrány bez výjimky na trávnících s umělým vyhříváním.

Tím nyní nedisponují Baník Ostrava, Bohemians Praha, Bohemians 1905 a Kladno. Všechny čtyři kluby tak do 17. července musí na svaz předložit nájemní smlouvu se stadionem, na němž umělé vyhřívání je. Ostrava by měla hrát ve Vítkovicích, pražské kluby a Kladno pak na Strahově. Naopak Příbram se do budování plochy s vyhříváním už pustila a během léta Středočeši práce dokončí; pouze úvodní dvě kola odehrají mimo svůj stadion.

Vyhřívaný trávník, jehož hlavní výhoda spočívá v tom, že si i v období špatných klimatických podmínek v zimních měsících udržuje vysokou kvalitu, měl být přitom pro všechny ligové celky od nové sezony povinností dle požadavků projektu Stadiony 2012. Svaz však nyní udělal ústupek, což se některým klubům nelíbí. Argumentují tím, že samy do vyhřívání investovaly velké finanční částky a kvarteto klubů bude "trpět" pouze dočasným přesunutím na jiný stadion.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhodnutí o vyhřívaných trávnících

Jaroslav Starka: Liga bude neregulérní

"Nelíbí se mi to, protože pravidla by měla platit pro všechny, bez jakýchkoliv výjimek. Dovolím si tvrdit, že liga bude neregulérní. Je přece rozdíl, jestli pojedu hrát třeba do Ostravy v prvním kole před plný stadion, nebo v patnáctém kole do Vítkovic, kam přijdou dva tisíce lidí," uvedl prezident příbramského klubu Jaroslav Starka. "Ale musím se s tím smířit, protože kluby si to samy odhlasovaly. Nic jiného mi ani nezbývá," podotkl Starka. Příbram podle jeho slov musela do nového trávníku investovat přes dvacet milionů korun.

Kluby bez vyhřívaného trávníku argumentovaly naopak tím, že samotné stěhování na jiný stadion pro ně znamená dost velkou újmu. Musí zaplatit pronájem stadionu a méně získají také na vstupném. Nyní je jisté, že se na vyhřívaném trávníku odehraje minimálně šest kol, šéf první ligy Ivo Lubas ale upozornil na to, že se toto číslo může zvýšit, pokud klimatické podmínky budou nepříznivé i v jiných termínech. Vedení ligy může klubu nařídit, aby se třeba už i ve 14. kole odebral na hřiště s vyhříváním. "Bude se postupovat stejným způsobem, jako tomu bylo dosud," řekl Lubas s tím, že svaz v předstihu rozhodne, zda je hřiště způsobilé k sehrání utkání.

Představitelé svazu se neobávají ani toho, že by především na Strahově mohlo docházet k termínovým kolizím, kdyby tam v jednom kole musely nastoupit Bohemians Praha, Bohemians 1905, Kladno a možná také Sparta, která v jarní části sezony plánuje rekonstrukci svého letenského stánku a dočasně by se uchýlila také na Strahov. "Všechno bylo zohledněno už před losem, počítalo se s tím dopředu. Jen v jediném kole by tam mohl nastat problém, ale i ze Strahova zaznívají hlasy, že pokud nebude abnormálně špatné počasí, tak takovou zátěž stadion snese," uvedl Lubas.

Jaroslav Starka
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články