Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Klubům bez vyhřívaného trávníku hrozí finanční sankce

Praha - Kluby v první fotbalové lize, které nemají vyhřívaný trávník, se v příští sezoně nejvyšší soutěže vystavují hrozbě finančního postihu. Výkonný výbor fotbalového svazu na svém dnešním zasedání rozhodl o tom, že klubům bude strženo půl milionu z balíku peněz od marketingového partnera svazu STES. Kluby navíc do 17. července musí svazu předložit nájemní smlouvu se stadionem s vyhřívaným trávníkem, kde v případě nezpůsobilého počasí budou muset hrát své domácí zápasy.

Vyhřívaný trávník nemá pět klubů: Baník Ostrava, Příbram, Kladno, Bohemians Praha a Bohemians 1905. Problém by měla i postupující Čáslav, ale ta dnes prodala licenci Slovácku, které vyhřívanou plochou disponuje. O tom, zda je hřiště způsobilé ke hře, rozhodne pět dní před utkáním řídící orgán nejvyšší soutěže.

Pětice klubů tedy může hrát zápasy na svém stadionu pouze za příznivého počasí. Jakmile svaz uzná za vhodné, aby se duely přesunuly na vyhřívané trávníky, musí tam kluby odejít. V praxi tam můžou třeba strávit únor a březen, kdy je situace na ligových stadionech v tuzemsku obvykle kritická.

O sankcích ještě rozhodne ligové shromáždění

Dnešní návrh výkonného výboru musí ještě posvětit ligové shromáždění na svém zasedání 22. června. Tam si samy kluby odhlasují i výši sankce. "Na ligovém shromáždění si ji mohou kluby určit samy. Může být třeba nižší, ale také o dost vyšší. Slyšel jsem i o dvou milionech," řekl na tiskové konferenci místopředseda svazu Jiří Kubíček.

Narážel tak na to, že jiné kluby za vyhřívané trávníky zaplatily v minulosti sumu pohybující se až kolem 16 milionů korun a ty ostatní by nyní vyvázly jen s výrazně menším finančním postihem. "Ten finanční postih je tedy určitá kompenzace," uvedl Kubíček. Proto je možné, že zaplatí větší sumu, kterou jim za prodej marketingových práv zaručuje společnost STES.

Ligové kluby obdrží v průměru před sezonou asi 4,6 milionu korun. Záleží na jejich úspěšnosti během sezony či výše návštěvnosti. Z peněz, které budou zmíněné pětici klubů strženy, můžou být prý financovány jiné projekty. Například zřízení kamerového systému na ligových stadionech.

Ředitel Bohemians 1905 Lukáš Přibyl:

"Jsme si vědomi nutnosti mít v budoucnosti vyhřívaný trávník, ale i v závislosti na diskuzích o budoucnosti stadionu v tuto chvíli není možná investice ve výši 30 milionů korun."

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články