Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Klub Chapecoense k finále nedoletěl, přesto je vítězem Jihoamerického poháru

Luque (Paraguay) - Federace CONMEBOL vyhlásila vítězem Jihoamerického poháru brazilský klub Chapecoense, jehož fotbalový tým cestou na finále postihlo letecké neštěstí. S návrhem přišel finálový protivník Atlético Nacional, který za toto gesto dostal od kontinentální federace zvláštní cenu Fair Play.

Fotbalisté Chapecoense
zdroj: Reuters autor: PAULO WHITAKER

"Předseda obdržel dopis od klubu Atlético Nacional, který vyzval federaci, aby vyhlásila za vítěze Chapecoense a vzdala tím hold obětem nehody," stojí v prohlášení CONMEBOL. "V návaznosti na to se Chapecoense stává vítězem Jihoamerického poháru se všemi sportovními a ekonomickými privilegii z toho vyplývajícími."

Titul v druhé nejprestižnější klubové soutěži jihoamerického kontinentu znamená pro Chapecoense největší úspěch v historii klubu. Zároveň má nyní možnost startovat v elitní soutěži Poháru osvoboditelů. Rovněž se příští rok může utkat o jihoamerický Superpohár s posledním vítězem Poháru osvoboditelů, kterým je právě kolumbijské Atlético Nacional.

K tomu by mělo dojít poté, co se klub z brazilského města Chapecó postaví po tragédii opět na nohy. Ostatní celky už mu nabízejí na hostování hráče, za Chapecoense chce hrát i islandská legenda Eidur Gudjohnsen.

Vedení CONMEBOL se zároveň rozhodlo ocenit přístup, ohleduplnost a respekt kolumbijského celku a udělila Atléticu Nacional speciální cenu za fair play. Její součástí je i odměna milion dolarů (asi 25 milionů korun). "Atlético svým postojem ukázalo, že sportovní hodnoty vždy převažují nad komerčními zájmy," konstatovala federace.

K tragické nehodě došlo 29. listopadu. Letadlo se 77 cestujícími na palubě se zřítilo nedaleko cílového letiště v Medellínu, podle informací kolumbijských vyšetřovatelů stroji zřejmě došlo palivo. Pád přežila pouze šestice pasažérů včetně tří hráčů. Devatenáct jejich spoluhráčů zahynulo.

Rodinám obětí pomůže brazilská fotbalová federace, která zorganizuje v lednu přípravný zápas s Kolumbií, jehož výtěžek věnuje příbuzným tragicky zesnulých fotbalistů. Termín utkání ani jeho dějiště ještě nebyly stanoveny. Podle mluvčího Chapecoense by se mohlo hrát na slavném Maracaná v Riu de Janeiro, či na klubovém stadionu pro 22 tisíc diváků.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články