Klopp brání Rooneyho: Legendární hráči dřív pili jak ďáblové a kouřili jako šílení

Londýn – Od neděle, kdy se během reprezentačního srazu do bulvárních médií dostala jeho opilecká fotka, schytal Wayne Rooney spoustu kritických ohlasů. Ovšem ne všichni vidí jeho čin tak dramaticky. Například manažer Liverpoolu Jürgen Klopp se za hvězdného útočníka postavil. Podle něj neudělal nic špatného a fotbalové legendy se v dřívějších časech chovaly mnohem nezodpovědněji.

Jürgen Klopp
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Fotka z ranních nedělních hodin, kdy během dne volna je místo rekonvalescence po lehkém zranění kolena z kvalifikačního zápasu proti Skotsku na svatbě a značně opilý, vyvolala v Anglii pozdvižení. Od fanoušků, ale i třeba od manažera Manchesteru United José Mourinha si vyslechl kritiku a radost neudělal ani vedení Fotbalové asociace.

Waynu Rooneymu tak poslední dny příliš radosti nepřinesly a jednatřicetiletá hvězda se všem musela omluvit. "Upřímně se omlouvá. I když to byl den, kdy měli všichni hráči i realizační tým volno, přiznává, že takové fotky jsou nepřijatelné pro někoho v jeho pozici," uvedli v prohlášení Rooneyho manažeři.

Ve fotbalovém prostředí s 53 brankami nejlepší střelec Anglie v historii a hvězda Manchesteru United ovšem našel i zastání a to hned v táboře velkého rivala. Za Rooneyho se postavil manažer Liverpool Jürgen Klopp. Podle něj je celé pozdvižení přehnané a zbytečné, protože se nestalo nic tak strašného.

"Vše je o načasování. Když jste ve špatný čas na špatném místě, není to z profesionálního hlediska ideální. Nemám tušení, kde Wayne byl, ale jsem si jist, že nejde o nic vážného. Myslím, že za týden, dva, tři si už nikdo nevzpomene, co se stalo. Tak proč z toho dělat takové haló?" prohlásil pro anglická média německý kouč.

"Soucítím s hráči. Ano, vyděláváme hodně peněž, máme práci, co milujeme. Na druhou stranu jsme pořád lidské bytosti. Býváme pozváni na svatby či narozeniny a i tam můžeme hrát profesionální roli. Ale takto život nefunguje," přidal.

Klopp srovnal Rooneyho kauzu s dřívějšími časy, v nichž nebylo ničím neobvyklým, že hráči pili do ranních hodin a na životsprávu se příliš nehrálo. To už v profesionálním fotbale podle manažera Liverpoolu v současnosti neexistuje.

"Tato generace hráčů je ta nejprofesionálnější nejen v Anglii. Všechny legendy, které milujeme a zbožňujeme, pili jako ďáblové, kouřili jako šílení a stejně pořád hráli dobře. V současnosti se takto už nikdo nechová nebo já alespoň nikoho neznám. V Liverpoolu jsme loni v prosinci například měli vánoční party a já musel hráčům nalévat do skleniček, aby se vůbec napili," prozradil.

Klopp vidí i jedno pozitivum na celé kauze. "Někdy je dobré mít takovou situaci. Hráči dostanou třeba pokutu a s penězi potom můžete udělat něco správného," dodal s úsměvem.

Emoce tlumí také šéf anglické fotbalové asociace Martin Glenn, který z celé události samozřejmě neměl radost a nepotěšily ho ani zprávy, že i další hráči byli před duelem se Španělskem do ranních hodin venku, tvrdé tresty pro Rooneyho či ostatní ale neplánuje.

"Byly zde různé přístupy. Pod Fabiem Capellem vládla tvrdá disciplína a hráči byli zavření, což ale nic pozitivního nepřineslo. Roy Hodgson přinesl liberálnější přístup a to je podle mě správné. Choveme se k hráčům jako k dospelým," prohlásil.

"Nedělejme z toho drama. Vedeme vlastní vyšetřování, co se vlastně stalo. Je správné, že se Wayne omluvil. Kapitán anglické reprezentace by se takto chovat neměl, ale nepřehánějme to," dodal.

Rooney tak podle všeho trestu ujde, získal ale jedno velké ponaučení. Až se příště opije, neměl by se nechat fotit někým, kdo fotku dá bulváru.

Zdroj
BBC, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články