Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Kliment: Bundesliga mi změnila život, chci se tam vrátit

Kodaň - V červnu 2015 okouzlil Jan Kliment fotbalovou Evropu. Na domácím šampionátu do 21 let se stal díky hattricku do sítě Srbska králem střelců a přestoupil do bundesligového Stuttgartu. Klub ale v následující sezoně sestoupil a Kliment nedostal šanci ani ve druhé lize, proto odešel na roční hostování do dánského Bröndby. Po fotbalové stránce ničeho nelituje, i když přiznává, že nehraje tolik, kolik by potřeboval, aby se připravil na návrat do Německa.

Jan Kliment na oblíbeném nábřeží Nyhavn v Kodani
zdroj: ČT sport autor: Vít Chalupa

Jaký velký je rozdíl mezi bundesligou a dánskou superligou?

"Spíš bych řekl, že dánská liga se dá srovnávat s českou ligou. V Dánsku však jsou většinou lepší podmínky. Samozřejmě nejen finanční, ale třeba také v zázemí na stadionech. Kluby mají prostě víc peněz a je to znát. Bundesliga je pro mě druhá nejlepší soutěž na světě, takže je skutečně jinde, je mnohem rychlejší a silovější."

Čím to je, že jsou Němci tak napřed?

"Němci jsou víc organizovaní a pracovitější, a to oproti Čechům i Dánům. Když jsem před více než rokem přišel do Stuttgartu, během dvou dní jsem měl skoro všechno. Od bankovních účtů přes karty až po auto a nabídky na bydlení. Letos v létě jsem odcházel do Kodaně a během měsíce se nic nedělo. A kdybych si to pak nezačal zařizovat sám, tak to zřejmě nemám doteď."

Jaké jste si našel bydlení v Kodani? Nebo jste v hotelu?

Kdyby šlo o půlroční hostování, asi bych vydržel v hotelu, ale protože jsem tu na celou sezonu, tak jsem chtěl byt. Blíž centru, kde se přece jen něco děje. Ale tady v Kodani je to zároveň i jen deset minut od stadionu. Bydlí nás tam asi osm z klubu, navíc je to fakt krásné místo, kde se mezi domy a byty prolévá voda z kanálů.

Sport
zdroj: ČT4

Jak jste srovnával s vyšší cenovou hladinou v Dánsku?

Já to vlastně neřeším. Nemusím kupovat nic velkého, a jídlo a další nutnosti prostě potřebuji k životu, takže nepřepočítávám. S agentem jsme si ještě před odchodem do Kodaně řekli, že na tu sezonu sem přece nejdu vydělat víc peněz v první bundeslize, to je samozřejmé. Byl jsem rok v Německu, a teď musím něco obětovat kvůli tomu, abych se tam mohl vrátit.

Byla Kodaň vysvobozením? Cítil jste, že byste nehrál ani ve druhé bundeslize?

Měl jsem dobrou přípravu na novou sezonu, všechno bylo v pohodě i po rozhovoru s trenérem. Ale v prvních třech zápasech jsem nehrál ani minutu. Mírná nervozita byla také proto, že se blížil konec přestupního termínu. Chtěl jsem zůstat v Německu, klidně i ve druhé lize. Prý na mě ve Stuttgartu dostali i nabídku, ale ani mi to neřekli, což bylo divné. Poslední týden před koncem přestupů se na poslední chvíli ozval trenér Zorniger, který mě přivedl do Stuttgartu a teď je v Kodani.

Jak se na angažmá v Kodani díváte s odstupem půl roku?

Nebyl to špatný krok a stálo za to sem jít. I když nehraju tolik, co bych si představoval. Věděl jsem, že ten první půlrok bude těžký, zvlášť když se jim tolik dařilo. Ve Stuttgartu bych asi nehrál, tady aspoň něco odehraji a jsem v plném tréninku. Navíc bude zimní příprava a po ní třeba šance, že si zahraji ještě víc.

Ve Stuttgartu chodí i po sestupu kolem 50 000 diváků. Nechybí vám atmosféra?

To je úžasné. Ale tam vždy chodilo hodně lidí, skoro každý domácí zápas byl vyprodaný a teď to tak je i ve druhé bundeslize, což je neuvěřitelné. Ale také se jim daří, jsou pořád na postupových pozicích.

Co pro vás má větší zvuk? Dánská liga nebo druhá bundesliga?

Druhá bundesliga, pořád je to Německo. Jste více na očích než v Dánsku. Druhá bundesliga je přece jen tvrdší a víc vás 'otloukne' a lépe připraví na první bundesligu.

A jaká liga by vám herně nejvíce vyhovovala?

Asi nizozemská liga. Po Euro jednadvacítek jsme i nějaké nabídky měli, ale bundesliga je bundesliga. Takže jsme se s agentem rozhodli pro Stuttgart. Dřív jsem hrál na kraji a nechtělo se mi bránit, takže by mi holandská liga vyhovovala, protože tam se moc nebrání. A z těch top lig by byla největší výzva Anglie. Tam by si chtěl asi zahrát každý malý kluk.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články