Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Klíčový zápas je tu. Muselo by být nějaké spiknutí na nebi, abychom Kosovo neporazili, tvrdí Karoch

Kvalifikace o Euro vrcholí. V plzeňských Štruncových sadech se čeští fotbalisté utkají s Kosovem. Reprezentanti drží před soupeřem z Balkánu jednobodový náskok na postupovém druhém místě skupiny a v případě vítězství si s předstihem zajistí účast na šampionátu v příštím roce. Pokud  budou hrát Češi se stejným nasazením jako doma proti Anglii, vidí expert ČT Pavel Karoch cestu k vítězství velmi optimisticky. Přímý přenos startuje na ČT sport a webu ctsport.cz od 20:05.

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého v září v úvodním vzájemném duelu podlehli Kosovu v Prištině 1:2, ale nečekaná říjnová domácí výhra 2:1 nad Anglií je před listopadovým závěrem kvalifikace dostala do výhodnější pozice. Tři dny po zápase v Plzni zakončí český celek skupinu v Bulharsku, zatímco Kosovo v posledním kole přivítá vedoucí tým tabulky Anglii.

"Chceme to zlomit už ve čtvrtek, zvlášť s hlavním konkurentem v boji o postup. Měli bychom potvrdit, že na Euro patříme my, a ne oni. Pojistka v podobě utkání v Bulharsku tam je, ale já to vnímám tak, že to musíme zvládnout doma a nespekulovat," řekl stoper Jakub Brabec.

Malá výhoda pro Čechy?

"Věříme, že tím výsledkem proti Anglii jsme získali takovou minivýhodu. Že Kosovo je pod větším tlakem hrát na vítězství a že to může v tom zápase sehrát roli," dodal asistent trenéra Jiří Chytrý.

Expert ČT Pavel Karoch:

"Souček, Bořil, Coufal, Král – to je spolu s Daridou zdravé jádro. Kluci vědí, o co hrají, a pokud k tomu přistoupí s takovou intenzitou jako proti Anglii, to by muselo být nějaké spiknutí na nebi, abychom nevyhráli."

Euro v příštím roce se poprvé v historii uskuteční ve 12 zemích, závěrečný turnaj se bude losovat 30. listopadu v Bukurešti. Na Euro projdou první dva týmy z každé kvalifikační skupiny, o zbylá čtyři místa se bude hrát v březnovém play-off podle umístění z loňské Ligy národů. Samostatná reprezentace postoupila na všech šest předchozích evropských šampionátů.

Kouč Šilhavý očekává v Plzni náročnější zápas než v září v Prištině, kde jeho celek neudržel vedení a prohrál. "Myslím, že nadcházející zápas bude jednoznačně ještě těžší, protože případná prohra by je definitivně vyřadila ze hry. Známe jejich sílu, víme, co od nich čekat. Věřím, že jsme připraveni to zvládnout," prohlásil Šilhavý.

Expert ČT Pavel Karoch:

"Kosovo nemělo sílu nebo kvalitu, aby nás soustavně nebo ve větším časovém úseku přehrávalo."

Kosovo hraje mezinárodní zápasy teprve od roku 2014, a proto bylo před losem kvalifikace až v pátém výkonnostním koši. Z trojice balkánských soupeřů ve skupině je ale jednoznačně nejlepší a z posledních 18 zápasů prohrálo jen jediný - v září 3:5 v Anglii.

Naprosto jiné utkání než v Kosovu

Kosované sní o první účasti na závěrečném turnaji, o který by si v případě, že nepostoupí z kvalifikace, mohli zahrát v play-off. "První zápas jsme nad Čechy vyhráli 2:1, ale tohle bude naprosto jiné utkání, daleko těžší, s velkým tlakem, který ale bude hlavně na Čechy. Pro nás je to možná dobře," řekl obránce Amir Rrahmani. "A Liga národů jako druhá šance? Na to nemyslíme, koncentrujeme se jen na kvalifikaci," dodal.

Expert ČT Pavel Karoch:

"Máme dva mečboly a to je to, co by v utkání s Kosovem mohlo dát našemu mužstvu lehkost."

Oběma celkům schází kvůli zranění nejlepší týmový střelec. Češi se musejí obejít bez Patrika Schicka a Kosované zase bez Vedata Muriqiho. Nejistý je start bývalého hráče Liberce a Sparty Herolinda Shaly.

"Muriqui byl hodně nepříjemný v prvním utkání. Gól, 194 centimetrů. Hraje stabilně za Fenerbahce. Velice nepříjemný. Když nebude hrát on, mají tam Rashicu z Brém, který také hraje stabilně a dává branky. Sice menší hráč, ale ve vápně velice nebezpečný," popsal expert ČT Pavel Karoch.

Předpokládané sestavy:

ČR: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Brabec, Bořil - Masopust (Kadeřábek), Souček, Král, Darida, Jankto - Krmenčík.

Kosovo: Muric - Vojvoda, Rrahmani, Aliti, Kololli - V. Berisha, Halimi (Rashkaj) - Hadergjonaj, Celina, Rashica - Nuhiu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články