Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Klíčové česko-slovenské derby možná odemkne bránu k MS

Praha - Středeční derby mezi českými a slovenskými fotbalisty může mít zásadní vliv na to, kdo se bude radovat z postupu na mistrovství světa. Výhra v Praze na Letné jednomu z týmů každopádně velmi pomůže v cestě na fotbalový šampionát. Při pohledu do historie i na tabule sázkařských kanceláří je Česko favoritem. Slovenský tým tíží letošní porážky, Česko zase mdlý výkon ve Slovinsku a neúčast některých opor.

Český celek sice už třikrát přivezl body ze soupeřova hřiště, ale pokud nechce chybět na premiérovém MS na africkém kontinentu, musí bezpodmínečně vyhrávat doma. Nyní je v tabulce třetí o bod za Slovenskem, které má zápas k dobru, a o dva za Severním Irskem, které naopak odehrálo o utkání víc.

Reprezentace bývalých krajanů se v souboji o účast na významném turnaji potkají už potřetí po rozdělení federace. Zatímco na mistrovství světa v roce 1998 se nedostal ani jeden tým, z postupu na loňské Euro se radovali Češi. Historie vzájemných soubojů není dlouhá, ale poslední jasné české výhry stavějí domácí tým do pozice favorita středečního duelu. Nic na tom nemění fakt, že po sobotní bezbrankové remíze ve Slovinsku se na hlavy hráčů snesla kritika za nudný herní projev.

"Při hodnocení utkání ve Slovinsku padla i nějaká tvrdší slova, ale hráči vědí, o jaký cíl teď jde. Koncentrace v týmu je," uvedl Rada, který je také pod palbou kritiky. Spekuluje se dokonce i o tom, že pokud Češi nevyhrají, může být jeho pozice ve velkém ohrožení. "Tohle je otázka pro někoho jiného. Ale sám takové pocity nemám," reagoval Rada.

Sestava se oproti zápasu ve Slovinsku mírně změní

Rada chce malátný tým probrat i změnami v sestavě. Oproti sobotě plánuje rošády v obraně, z níž vypadl Ujfaluši, v záloze, kde chybí zraněný Radek Šírl, a také v útočné dvojici Baroš - Svěrkoš. Na hrotu by vedle Baroše mohl dostat šanci benjamínek Necid, Rada si dnes rozšířil manévrovací prostor i dodatečným povoláním jabloneckého kanonýra Davida Lafaty.

Do obrany pošle Rada zřejmě vyzkoušeného Kováče. Právě tento stoper zaskakoval shodou okolností také v posledním duelu proti Slovensku. Klíčem k úspěchu by měl být správně namíchaný mix středové řady, kde má kouč celou řadu možností. Nejpravděpodobnější je varianta se zařazením Jarolíma, přičemž na Šírlově místě může zaskočit Plašil, eventuálně Kadlec.

Reprezentaci v důležitém duelu povede s kapitánskou páskou místo distancovaného Ujfalušiho brankář Petr Čech.

Slováci chtějí napravit letošní neúspěchy

Také Slováci jsou pod palbou kritiky, protože jejich bilance z letošních utkání je tristní: tři zápasy, tři prohry a deset inkasovaných branek. Sobotní čtyřbranková porážka ve Wembley ale oslabila psychiku mužstva a trenéra Vladimíra Weisse, což potvrdil i pondělní přílet výpravy do Prahy. Slovenský tým se chová velmi uzavřeně, podobně jako kdysi český celek. Rozdíl je v tom, že Češi v té době patřili k nejlepším týmům světa, zatímco Slovensko je aktuálně až v druhé padesátce žebříčku FIFA.

Weiss v neděli večer nečekaně povolal dalšího, již pětadvacátého hráče. Po příletu se v Praze k týmu připojil záložník Miroslav Stoch, který měl původně hrát za jednadvacítku. Do hlediště na Letné tak usedne sedm fotbalistů, které Weiss povolal původně.

Největší zbraní Slováků by i přes sobotní nulový večer v Londýně měla být ofenziva, v níž šikovný záložník Hamšík z Neapole podporuje nebezpečné útočníky. V obraně sice hraje slovenský Fotbalista roku Škrtel z Liverpoolu, ale počet inkasovaných branek v posledních zápasech svědčí o její propustnosti.

Češi jsou podle bookmakerů favority

Čeští fotbaloví reprezentanti jsou před středečním kvalifikačním duelem o postup na světový šampionát proti Slovensku v obtížné pozici, přesto jim bookmakeři věří. Na úspěch svěřenců Petra Rady lze tipovat v kurzu 1,65:1 u domácích sázkových kanceláří a dokonce 1,5:1 u zahraničních společností.

Zápas budou rozhodovat Španělé Undiano Mallenco, Martinez Ibaňéz a Juste Jimenéz. Na rozhodčího z iberského poloostrova nemají Češi dobré vzpomínky. Pětatřicetiletý hlavní sudí v minulosti řídil pohárové zápasy Sparty Praha, ale také dvě utkání českého výběru na MS dvacítek v Kanadě v roce 2007, včetně nešťastného finále s Argentinou. Žádný český celek pod jeho vedením ještě nikdy nevyhrál.

Zápas začne ve 20:30, letenský stadion bude téměř zaplněn.

Předpokládané sestavy:

ČR: P. Čech - Grygera, Kováč, Rozehnal, Jankulovski - Sionko, Jarolím, Polák, Plašil (Kadlec) - Baroš, Necid.

Slovensko: Senecký - Pekarík, M. Škrtel, J. Ďurica, Zabavník - Karhan - Šesták, Sapara, Hamšík, Jendrišek (Hološko) - Vittek.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články