Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Klasický střet zájmů, tvrdí Scala o platbě Platinimu

Curych - Za klasický střet zájmů označil předseda kontrolní a auditní komise Mezinárodní fotbalové federace Domenico Scala platbu dvou milionů švýcarských franků, kterou v roce 2011 dostal současný předseda UEFA Michel Platini za práci v roli poradce šéfa FIFA Seppa Blattera v letech 1999 až 2002. Vyjádření švýcarského podnikatele pro agenturu AP je vyjma Blattera a Platiniho první veřejnou reakcí představitele FIFA k podezřelé platbě, za niž etická komise FIFA 8. října oběma funkcionářům pozastavila výkon funkce na 90 dnů.

"Obě strany (Blatter i Platini) měly ze svých funkcí odmítnout, protože oba byli členy výkonného výboru FIFA a pro oba to byl střet zájmů," řekl Scala. "Pan Platini požádal předsedu, aby mu zaplatil stanovenou částku. To však neměl, proto se jedná o klasický střet zájmů," doplnil.

Blatter i Platini později uvedli, že na danou částku měli pouze "gentlemanskou dohodu", žádný písemný doklad neexistoval. "Pokud je to pravda, daná platba měla být zanesena v účtech za rok 2002 i následující roky," upozornil Scala. "Pokud jako člen dozorčí rady - ať už ve firmě, či organizaci - schválíte účty, kde scházejí dva miliony, nejspíš jste se dopustili falšování dokumentů."

Scala považuje za problém i fakt, když dva členové výkonného výboru mají mezi sebou dohodu, ale nikdo o tom neví. "Jejich povinností je oznámit výkonnému výboru, že takovou dohodu mají."

Na úterním zasedání výkonného výboru FIFA bylo rozhodnuto, že mimořádné volby nového předsedy se uskuteční podle plánu 26. února příštího roku. Platiniho suspendace znamená, že je v ohrožení jeho kandidatura do čela FIFA, protože kvůli ní nestihne podat přihlášku do uzávěrky 26. října.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články