Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Kejval: Pelta by měl zvážit setrvání ve funkci místopředsedy ČOV

Praha – Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval by přivítal, kdyby obviněný šéf fotbalové asociace Miroslav Pelta zvážil své setrvání ve funkci místopředsedy pro sport ČOV. Uvedl to po mimořádném jednání výkonného výboru, který podle stanov nemůže Peltu funkce zbavit. Mimo jiné se vyjádřil také k pozastavení státních dotací na sport. Aktuální situaci považuje za kritickou.

Jiří Kejval
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Pelta je ve vazbě kvůli podezření, že společně s bývalou náměstkyní ministerstva školství Simonou Kratochvílovou ovlivňoval přidělování sportovních dotací. Kandidatury na funkci předsedy fotbalového svazu, jenž se bude volit začátkem června, se vzdal.

Ve vztahu ke svému působení na Českém olympijském výboru, jehož místopředsedou je od loňského října, zatím žádný krok neučinil. "Určitě by bylo fajn, kdyby zvážil své další setrvání," řekl Kejval.

Stanovy ČOV se situací, jaká kvůli aféře nastala, nepočítají. Žádnou akci ze strany výkonného výboru nepřipouštějí. "To znamená, že je to buď na plénu Českého olympijského výboru, ale řádné plénum je až na jaře příštího roku, nebo na panu místopředsedovi, který může zvážit odstoupení z výkonného výboru," vysvětlil Kejval.

Je nám líto, video expirovalo.
VV ČOV řešil stav financí. Kejval označil situaci za kritickou

Nemyslí si ale, že by případný Peltův odchod z ČOV vyřešil velmi komplikovanou situaci, v níž se český sport kvůli pozastavení většiny státních dotací ocitl. Jeho úkoly ve sportovní oblasti si rozdělí jiní členové výkonného výboru a zaměstnanci ČOV.

Na rozdíl od šéfa fotbalové asociace požádal o pozastavení výkonu své funkce předseda revizní komise ČOV Zdeněk Bříza. Ten byl na ministerstvu školství šéfem odboru sportu a je rovněž obviněný v této kauze. Výkonný výbor mu vyjádřil podporu.

Financování přípravy sportovců by nemělo být ohroženo

Kejval se vyjádřil také k pozastavení státních dotací pro sport. "Zajištění přípravy sportovců ze strany ČOV by výpadek státních dotací neměl ohrozit. Přesouvají se na ni peníze z jiných zdrojů," prohlásil.

Od státu zatím ČOV nedostal ani korunu ze 139,4 milionu korun, s nimiž počítal. "Pro nás jsou nejdůležitější sportovci. Děláme všechny kroky pro to, aby nebyla omezena jejich příprava směrem k olympiádě. Museli jsme převést komerční peníze," uvedl Kejval.

To by mělo zajistit plynulé financování v nejbližších šesti týdnech. Ohroženo by nemělo být ani fungování nově vzniklého Top Teamu pro největší olympijské naděje. Letos by se v tomto projektu mělo rozdělit 47,5 milionu korun.

40 milionů by mělo přijít z ministerstva školství. "Pevně doufáme, paní ministryně nám to přislíbila, že by tyhle peníze měly dopadnout. Nikde a nikým nejsou napadeny. My jsme to prostě slíbili a za každou cenu to musíme dodržet," pokračoval předseda ČOV.

Zopakoval, že situace českého sportu je kritická. Ze šesti miliard vyčleněných na sport ve státním rozpočtu na letošní rok je vyplacených asi 15 procent. Výkonný výbor ČOV Kejvala pověřil, aby kvůli tomu jednal s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Sportovní svazy zatím nedostaly peníze na svou činnost

"Kontaktovali jsme všechny svazy, abychom věděli, jak dlouho vydrží. Některé v řádu týdnů, některé v řádu měsíců," prohlásil Kejval. Ministryně Valachová přislíbila, že v příštích týdnech dostanou svazy vyplacenu jako zálohu částku odpovídající polovině loňské dotace. Takzvaný program V pak bude vypsán znovu.

Svazy nemají ani peníze na pořádání velkých mezinárodních akcí. "Třeba lyžařský svaz je v katastrofální situaci. Ten uspořádal v únoru mistrovství světa juniorů ve snowboardingu, do dnešní doby na to nedostal peníze, které jsou přislíbené. Půjčil si na to komerční peníze. V současné době to má vracet a nemá z čeho," zakončil Kejval.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články