Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Kdo s koho. Plzeň hostí ve šlágru podzimu pražskou Spartu

Praha – Vyprodané ochozy, dva prozatím stoprocentní týmy a souboj o prestiž a vedení v tabulce. Šlágr fotbalové ligy, v němž na sebe v 5. kole narazí obhájce titulu z Plzně a vicemistr Sparta, má všechny předpoklady k tomu, aby nabídl velkolepou podívanou. Trenér Viktorie Pavel Vrba ho dokonce označil za souboj podobný kvalifikaci o Ligu mistrů. Veledůležitý bude i pro kouče Pražanů Vitězslava Lavičku, kterého by neúspěch mohl stát místo. Ostře sledované utkání sledujte živě od 18:45 na ČT sport nebo na našem webu.

Oběma celkům vyšel vstup do nového ligového ročníku na výbornou. Jak Plzeň, tak i Sparta prochází soutěží bez ztráty bodu, avšak zatímco Viktorka svoje soupeře drtí rozdílem třídy, Pražané musí každé vítězství tvrdě vydřít. "Je zaslouženě chválena, hraje opravdu hezký fotbal. Při pohledu na tabulku a rozdíl ve skóre je možná mírným favoritem, ale my takhle přemýšlet nechceme. Jsme rádi, že jsme bodově nezaostali a máme motivaci tuhle bilanci udržet i po sobotě," uvedl na adresu Plzně Lavička.

Jenže pozornost Viktorky se teď upíná spíš jiným směrem. Již ve středu ji čeká úvodní zápas o postup do základní skupinu Ligy mistrů proti slovinskému Mariboru. "Zápas se Spartou nás nepotkal v ideálním čase, protože bojujeme o Ligu mistrů, ale i tak se snažíme připravit co nejlépe," uvedl kouč Plzně Pavel Vrba.   

Sparta takové problémy nemá. Boj o evropské poháry ji hrubě nevyšel, když vypadla již v druhém předkole Evropské ligy, a právě úspěchem v Plzni by si chtěli alespoň trochu napravit renomé. Velký význam bude mít výsledek i pro Lavičku, jehož pozice po fiasku v evropských pohárech není příliš stabilní a neúspěch by mohl znamenat jeho konec. "Vnímáme, že je to zápas, který je hodně sledovaný. Půjde o přímý souboj prvních dvou týmů tabulky, ta nahecovanost a odhodlání jsou uvnitř týmu patrné. Čeká nás jeden z velmi důležitých zápasů pro další vývoj v soutěži," přiznal Lavička.

Pět z posledních sedmi zápasů skončilo výsledkem 1:0

Bilance Pražanů proti Plzni však není kdoví jaká. Sparta proti Viktorii vyhrála jen dva z posledních osmi ligových zápasů a na západě Čech se dokonce radovala jen jednou z předešlých šesti soubojů. Jarní duel však Letenští zvládli a o nejtěsnější možné výhře rozhodl dvacet minut před koncem Lafata. "Na jaře zaslouženě vyhrála Sparta, my jsme se téměř k ničemu nedostali. Takže počítám, že budou hrát podobně jako na jaře. Na nás je, abychom se soustředili na sebe a snažili se také co nejlépe připravit," uznal Vrba. Výsledek 1:0 se pro toto utkání stal již tak trochu tradiční. Z posledních sedmi zápasů tak skončilo hned pět a jen v jednom padly víc než dva góly.

Velké emoce zejména ve sparťanském táboře vyvolává rok stará vzpomínka, kdy Viktoriáni ve Štruncových sadech vyhráli nejtěsnějším možným rozdílem díky nafilmované penaltě Davida Limberského. Trenér Lavička však tvrdí, že zmíněná kauza je už pro něj uzavřenou kapitolou. "Už se k tomu vůbec nechceme upínat, je to historie," uvedl kouč.

Kdo nastoupí? Zatím zahaleno tajemstvím

Novinkou na straně Plzně je velká rotace sestavy. Oproti předešlým ročníkům, kdy trenér Vrba věřil po většinu sezóny především základní jedenácte, dává na startu nové sezóny prostor širšímu kádru. Může za to především fakt, že kádr Viktorie v létě posílilo hned několik kvalitních hráčů v čele s Petrželou či Hořavou.

Je tak záhadou, koho Vrba do zápasů postaví. Je možné, že nechá některého z hráčů odpočívat před středečním duelem s Mariborem. Velký otazník visí zejména nad startem Koláře a Kováříka, kteří se potýkají se zdravotními obtížemi. Ani Sparta není kompletní. Mimo hru je Matějovský. Svojí premiéru si v rudém dresu může odbýt nová posila z Trondheimu Bořek Dočkal. Naopak Tomáš Ujfaluši ještě není stoprocentně připraven.

Otázkou také zůstává, koho trenér Pražanů postaví do útoku. Svělými výkony si totiž o základní sestavu řekl Roman Bednář a i fanoušci volají po jeho nasazení.

Liberec se může dotáhnout na čelo

Ve stínu šlágru ve Štruncových sadech se odehrají v sobotu další čtyři zápasy, v neděli má liga tentokrát volno. Klopýtnutí Sparty nebo Plzně může využít třetí Liberec, který zavítá do Brna. Prestižní utkání čeká především útočné duo Slovanu Rabušice se Šuralem, oba předloni zamířili pod Ještěd právě z jihomoravské metropole.

Liberec v Brně zároveň čeká generálka na čtvrteční úvodní zápas 4. předkola Evropské ligy proti Udine, Jablonec se zase doma proti Znojmu bude chystat na pohárový souboj s Betisem Sevilla. "Je strašně důležité, abychom do toho dvojzápasu s Betisem šli bez sebemenšího psychického problému. Chceme vyhrát a hrát útočně," uvedl kouč Roman Skuhravý.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články