Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Kdo bude poprvé šampionem? Nizozemsko, nebo Španělsko?

Johannesburg - Dočkají se Nizozemci na třetí pokus výhry ve finále světového šampionátu? Nebo se poprvé v historii posadí na fotbalový trůn Španělsko? Dvě zásadní otázky vyvolává finále mistrovství světa v Jihoafrické republice, v němž se dnes utkají tradiční fotbalové velmoci s velkou historií. Fotbalový svět dnes v Johannesburgu pozná po Brazílii, Itálii, Německu, Argentině, Uruguayi, Anglii a Francii osmého vítěze nejprestižnějšího turnaje. A vítězové se stanou prvním evropským týmem, který získá titul mimo "starý" kontinent. Finále začíná ve 20:30. Hlavním rozhodčím je Angličan Howard Webb. Přímý přenos vysílá ČT2. Informace najdete také na serveru msfotbal.cz.

"Doufám, že mě čeká nejkrásnější zápas mého života," zasnil se nizozemský kapitán Giovanni van Bronckhorst, který po nedělním duelu plánuje ukončit kariéru. "Být ve finále je krásné, byl to náš cíl, ale naše práce tady ještě není hotová," kontroval po vítězném semifinále s Německem španělský kanonýr David Villa. Ten už na turnaji nastřílel pět branek a dělí se s nizozemským dirigentem Wesleym Sneijderem o pozici nejlepšího střelce šampionátu. Také jejich souboj může být pro finále klíčový.

Tlak na oba týmy sílí, před finálovou bitvou dostoupala fotbalová horečka v obou zemích k vrcholu. Reprezentační týmy mohou rozradostnit celé generace svých fanoušků, které zatím marně čekají na opojení ze světového titulu. Nizozemsko má třetí šanci poté, co hvězdami nabitá oranžová generace v letech 1974 a 1978 ve finále podlehla nejprve Německu a pak Argentině.

Je nám líto, video expirovalo.
Vstup Adama Kautského a Evy Hrnčířové

Úřadující evropští šampioni ze Španělska, kteří jsou podle bookmakerů mírným favoritem, v posledních 54 zápasech poznali přemožitele jen dvakrát, na mistrovství klopýtli hned v premiéře proti Švýcarsku, ale pak se vrátili na vítěznou cestu. Do finále se probojovali sérií nejtěsnějších výsledků, Portugalsko, Paraguay i Německo porazili pokaždé 1:0.

Trenéři před utkáním

Vicente del Bosque, trenér Španělska: "Výhrou nad Německem se nenecháme oslepit, protože před námi je ten nejdůležitější zápas. Ale stejně hladový po úspěchu bude i soupeř."

Bert Van Marwijk, trenér Nizozemska: "Nestarám se o to, co říká celý svět, nezajímá mě, kdo je favoritem. Chceme si prostě všechno užít a hrát svůj zápas proti nejlepšímu týmu na mistrovství. Bereme to především jako velkou výzvu."

Fanoušci se těší na atraktivní souboj, který má zajistit setkání vyhlášených ofenzivních stylů. Prestiž zápasu zvyšuje i to, jak jsou obě školy provázané. Byli to právě slavní nizozemští trenéři Michels, Cruyff, Van Gaal a Rijkaard, kteří do perly španělského fotbalu Barcelony v minulých třech desetiletých "roubovali" prvky nizozemské filozofie. Hned osm současných nizozemských reprezentantů má zkušenosti se španělskou ligou, i když nyní v ní působí už jen záložník Van der Vaart v Realu Madrid.

Oba týmy jsou kompletní

Oba trenéry před soubojem o všechno, který bude prvním vzájemným soutěžním zápasem od roku 1983, těší, že mají své "armády" v plné síle. Nizozemcům se do sestavy vracejí distancovaní záložník De Jong a pravý bek Van der Wiel, Španělé řeší, zda nechají pohromadě základní jedenáctku, která pomohla k úspěchu proti Německu. Tedy bez trápícího se útočníka Torrese, kterého i nyní zřejmě nahradí hbitý ofenzivní univerzál Pedro.

Předpokládané sestavy:

Nizozemsko: Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst - De Jong, Van Bommel - Robben, Sneijder, Kuijt - Van Persie.

Španělsko: Casillas - Sergio Ramos, Piqué, Puyol, Capdevilla - Xabi Alonso, Busquets - Pedro, Xavi, Iniesta - Villa.

Svět pozná osmou mistrovskou zemi

Dramatické bitvy až do posledního okamžiku i poměrně jednoznačné výsledky nabídlo dosavadních 18 finálových utkání mistrovství světa ve fotbale. Po 90 minutách neměla vítěze vyvrcholení světových šampionátů v letech 1934, 1966, 1978, 1994 a 2006. V prvním případě u toho nechyběli českoslovenští fotbalisté.

Ve finále mistrovství světa ve fotbale si dosud zahrálo jedenáct zemí, mezi vítěze se zapsalo sedm z nich. Sedmkrát si to o titul vzájemně rozdaly výhradně evropské týmy, dvakrát jihoamerické a devětkrát byl k vidění mezikontinentální souboj dvou nejsilnějších světadílů. Nejvíce finálových účastí mají na kontě Brazílie a Německo se sedmi starty. Hráčským rekordmanem je Brazilec Cafú, jenž nastoupil v zápasech o zlato na třech šampionátech. Střelecké maximum drží Angličan Geoff Hurst, který v roce 1966 zaznamenal hattrick. Celkem třikrát skórovali ve finále i Brazilci Pelé a Vavá a Francouz Zidane.

Finálová utkání MS ve fotbale:

1930: Uruguay - Argentina 4:2

1934: Itálie - Československo 2:1 po prodloužení

1938: Itálie - Maďarsko 4:2

1950: Uruguay - Brazílie 2:1

1954: SRN - Maďarsko 3:2

1958: Brazílie - Švédsko 5:2

1962: Brazílie - Československo 3:1

1966: Anglie - SRN 4:2 po prodloužení

1970: Brazílie - Itálie 4:1

1974: SRN - Nizozemsko 2:1

1978: Argentina - Nizozemsko 3:1 po prodloužení

1982: Itálie - SRN 3:1

1986: Argentina - SRN 3:2

1990: SRN - Argentina 1:0

1994: Brazílie - Itálie 0:0 po prodloužení, na penalty 3:2

1998: Francie - Brazílie 3:0

2002: Brazílie - Německo 2:0

2006: Itálie - Francie 1:1 po prodloužení, na penalty 5:3.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články