Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kdo bude novým šéfem českého fotbalu? Jsme v očekávání, říká sekretář FAČR

Oči fotbalových funkcionářů z celého Česka, ale i hráčů a mnoha fanoušků budou 12. prosince jistě směřovat směrem k Nymburku, kde má být na mimořádné valné hromadě zvolen nový předseda Fotbalové asociace. Kdo jím bude? Jisté je, že v sídle asociace zatím neleží ani jedna kandidátka. "Jsme v očekávání," přiznal generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.

Ilustrační foto

Ještě před samotnou volbou šéfa českého fotbalu má mimořádná valná hromada schválit novou podobu stanov. Ty by měly umožnit vyhnout se patu, který nastal na poslední valné hromadě 2. června. Tehdy ani ve třetím kole nebyl zvolen předseda a musel být prodloužen mandát dosavadnímu výboru.

S oním návrhem tak musí FAČR přijít na doporučení FIFA a UEFA do začátku prosince. Tématem nebude konec dvoukomorového systému Čech a Moravy, ale hlavně zavedení 4. kola, v němž by rozhodovala absolutní většina delegátů z obou komor. "Předvánoční" program v Nymburce už jinak schválil výkonný výbor FAČR.

Vedoucí mezinárodních vztahů UEFA Eva Pasquierová byla z červnové situace konsternovaná. "Není jiná asociace, kde by při volbách nedošlo k volbě. To nás znepokojuje," prohlásila už dříve.

"Atmosféra na asociaci je předvolební," říká Řepka. FAČR aktuálně řídí dva místopředsedové - Zdeněk Zlámal a Roman Berbr. Ti už asociaci vedli v době, kdy bývalý předseda Miroslav Pelta seděl ve vazbě kvůli obvinění v kauze sportovních dotací. A nic se na tom nezměnilo ani poté, co se Pelta funkce vzdal a je vyšetřován na svobodě.

"Kauza s panem Peltou se nás svým způsobem nijak netýká," tvrdí Řepka, který je zástupcem asociace v disciplinární komisi UEFA. Dotační kauza prý podle něj nemá směrem k FAČR dopad. "To určitě ne. V tuhle chvíli FAČR, potažmo Miroslav Pelta, jsou obviněni. UEFA ctí presumpci neviny. Teď to není absolutně téma," zdůrazňuje Řepka v rozhovoru pro ČT sport.

Ilustrační foto

Spolu s novým šéfem bude zvoleno i nové složení výkonného výboru. "Pracujeme tak, jak máme. Politicky je to jasné, FAČR vedou dva místopředsedové. Všichni, nejen veřejnost, ale i my, jsou v očekávání, kdo bude předsedou," dodává Řepka.

Případní kandidáti, mezi nimiž by se mohly objevit i některé tváře z červnových fotbalových voleb, mají čas do úterý 21. listopadu. Nebo ty, které kandidaturu zvažovaly. Byl mezi nimi i Roman Berbr. "Žádná jména zatím známá nejsou. Kandidátky na Strahově neleží, takže teprve uvidíme," uzavírá Řepka.

Zdroj
ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články