Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Kauza "uplácení" střížkovské Bohemky po třech letech končí

Olomouc - Korupční kauza mezi fotbalovými celky Sigmou Olomouc a Bohemians Praha definitivně skončila zprošťujícím rozsudkem. Olomoucký krajský soud tak potvrdil výrok okresního soudu, proti kterému se odvolal státní zástupce. Podle soudu ke korupci došlo, vina aktérů se však neprokázala, neboť scházejí objektivní důkazy. Soudy se kauzou zabývaly dva roky. Krajský soud ji měl na stole podruhé za sebou, na podnět žalobce již případ jednou vrátil okresnímu soudu.

Majitel Střížkova Karel Kapr
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

"Nepodařilo se provést důkazy, které by přispěly k prokázání viny. Soud nemohl postupovat jinak," uvedl soudce Anton Bucheň. Sám přitom podotkl, že počínání jednotlivých aktérů kauzy bylo podivné. Poukázal například na likvidaci důkazů. "Vše je celé podivné. Může tady být podezření, ale to nestačí. Objektivní důkazy scházejí," dodal soudce.

Aféru rozpoutal Kapr v březnu 2010. Prohlásil, že v květnu 2009 před prvoligovým zápasem Bohemians Praha s Olomoucí nabídl Drobisz jeho hráčům úplatek 300 tisíc korun. Kapr prý fotbalistům poradil, aby úplatek převzali s tím, že pak pokus o uplácení oznámí policii. To však udělal až po několika měsících. Olomouc si díky výhře 3:0 zajistila účast v Evropské lize.

Před soudem se z podplácení zodpovídal olomoucký brankář Petr Drobisz. Někdejší hráči střížkovského týmu Miroslav Obermajer a David Zoubek a prezident Bohemians Praha Karel Kapr podle obžaloby úplatek přijali.

Podle žalobce Mojmíra Plevy zproštění není namístě, státní zastupitelství již dříve požadovalo, aby aktéři byli potrestáni podmíněnými a peněžitými tresty. Podle něj okresní soud uznal, že ke korupčnímu jednání došlo, ale aktéry přesto zprostil obžaloby. "Znovu opakuji, že takový výrok považuji za naprosto nelogický. Ze strany Sigmy Olomouc byly peníze fyzicky předány," uvedl žalobce. Po vynesení rozsudku řekl, že ještě zváží případné dovolání.

Naopak Drobiszův obhájce Petr Konečný uvedl, že pro jejich odsouzení nejsou žádné důkazy. Znovu zopakoval, že na obálce například nejsou otisky, nejsou SMS a brněnský policista z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, který na případu začal pracovat, nyní čelí obžalobě. "Stálo mě to ukončení sportovní kariéry, uvidíme, jestli bude nějaký restart," řekl Drobisz. Další obhájci naopak tvrdili, že jejich klienti převzetím peněz trestný čin nespáchali. "Měli v úmyslu to oznámit na policii," uvedl obhájce Obermajera.

Kvůli údajné korupci potrestala oba kluby fotbalová disciplinární komise. Klub Bohemians Praha dostal pokutu šest milionů korun a přišel o 15 bodů, Olomouc ztratila v ligové tabulce devět bodů a musela zaplatit čtyři miliony.

Brankář Drobisz dostal pokutu 200 tisíc korun a zákaz činnosti na 18 měsíců. Bývalý sportovní ředitel olomouckého klubu Jiří Kubíček dostal dvouletý zákaz výkonu funkcí ve fotbale. Kubíčkovi, který už z fotbalového prostředí odešel, poté odvolací a revizní komise FAČR trest zrušila.

Předseda asociace Miroslav Pelta nevyloučil možnost, že poškozené strany by mohly na FAČR podat trestní oznámení. "Jak už avizoval kolega Josef Lébr (člen výkonného výboru FAČR a předseda představenstva Olomouce) na výkonném výboru, může se stát, že někdo z poškozených může žalovat fotbalovou asociaci. Uvidíme, jaký bude další vývoj," řekl Pelta.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články