Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Kauza ovlivňování zápasů: policie navrhla obžalovat 21 lidí včetně Berbra

Policie navrhla obžalovat 21 lidí a jednu právnickou osobu v kauze ovlivňování výsledků fotbalových utkání. Jednomu z hlavních podezřelých hrozí až 12 let vězení. Sdělil to mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. V případu, který se týká také vyvádění peněz z Plzeňského krajského fotbalového svazu, čelí obvinění i bývalý místopředseda Fotbalové asociace (FAČR) Roman Berbr.

Policejní centrála ve středu zaslala návrh na obžalobu pražskému vrchnímu státnímu zastupitelství, které rozhodne o dalším postupu. Podle vyšetřovatelů ovlivňovali pachatelé výsledky utkání v druhé a třetí lize. Policie je viní z podplácení, přijímání úplatků, zpronevěry nebo z účasti na organizované zločinecké skupině. Kauza má krycí jméno Šváb.

"Trestní stíhání všech fyzických osob je v současné době vedeno na svobodě," uvedl Ibehej. Hlavní podezřelí jsou podle něj čtyři. Třem z nich mohou soudy v případě uznání viny uložit až deset let vězení, poslednímu ještě o dva roky více. Ostatním obviněným hrozí nižší tresty.

Kauzu údajného ovlivňování utkání druhé a třetí ligy prostřednictvím rozhodčích odstartoval v říjnu 2020 policejní zásah na několika místech včetně pražského sídla FAČR. Berbr poté putoval na čtvrt roku do vazby, stejně jako někdejší sportovní ředitel fotbalového Vyšehradu Roman Rogoz. Jedinou obviněnou právnickou osobou je podle dřívějších informací právě Slavoj Vyšehrad. Do vazby soud poslal také rozhodčího Tomáše Grimma a bývalého prvoligového hráče Michala Káníka.

Kriminalisté tvrdí, že ovlivňování výsledků řídila organizovaná zločinecká skupina. Podle médií šlo hlavně o utkání Vyšehradu, který v sezoně 2018/19 postoupil do druhé ligy. Zápasy byly údajně ovlivňovány i za účelem sázek.

Berbr je obviněn rovněž ze zpronevěry, a to 850 000 korun z Plzeňského krajského fotbalového svazu. Obvinění odmítá, stejně jako Rogoz. Média bývalého rozhodčího Berbra dlouhodobě označovala za kontroverzní osobu s velkým vlivem na fotbalové sudí. Rogoz v minulosti čelil obvinění, že se coby funkcionář příbramského klubu pokusil uplatit hráče Českých Budějovic a ovlivnit tím utkání v dubnu 2013. Soud ho však zprostil obžaloby. Káník zase figuroval v jiné kauze ovlivňování výsledků.

Server iSport.cz dříve napsal, že mezi stíhanými jsou i rozhodčí Jiří Houdek, Miloš Vitner, Marek Janoch, Robert Hájek, Michal Myška, Zdeněk Koval, Jiří Kříž, Pavel Vlasjuk, Jan Cihlář a Jiří Musil. Řada z nich působila hlavně jako asistenti i v zápasech nejvyšší fotbalové soutěže.

FAČR letos v únoru potvrdila vyloučení Slavoje Vyšehrad kvůli úplatkářské aféře z třetí ligy a přeřazení do pražského přeboru od příští sezony. Jako poškozená strana má asociace přístup k policejnímu spisu a její etická komise může rozhodovat bez ohledu na trestní řízení.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články