Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Katar před fotbalovým MS v roce 2022 uspořádá dvakrát šampionát klubů

Katar dostal přidělený světový šampionát klubů. Ten uspořádá z rozhodnutí Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) hned dvakrát - v prosinci letošního i příštího roku. Vedení světového fotbalu tak chce otestovat připravenost arabské země před MS, které se tu bude konat v roce 2022.

Stavba Chalífova stadionu v Kataru
zdroj: Reuters

Klubové mistrovství se v letech 2019 a 2020 naposledy odehraje v současném formátu, který tvoří šest mužstev napříč kontinenty plus vítěz ligy z pořadatelské země. V prosinci nebude v Kataru chybět vítěz Ligy mistrů Liverpool.

V roce 2021 se šampionát přesune na přelom června a července a počet účastníků se zvýší na 24 týmů. Podle plánu má probíhat každé čtyři roky.

Na mistrovství světa v roce 2022, které se kvůli vysokým teplotám, uskuteční na přelomu listopadu a prosince, se naposledy představí 32 celků. Prezident FIFA Gianni Infantino, který bude ve středu na kongresu téměř s jistotou opětovně zvolen, jelikož nemá protikandidáta, usiloval o zvýšení počtu účastníků na 48. Kvůli logistickým a politickým problémům ale návrh na rozšíření nebude na kongresu předložen.

Je nám líto, video expirovalo.
Přípravy na "zimní" MS v Kataru pokračují podle plánu

Do Paříže se před kongresem sjeli také představitelé Asijské fotbalové federace, která by v úterý měla potvrdit Čínu jako hostitele mistrovství Asie v roce 2023. Nejlidnatější země světa zůstala jediným zájemcem poté, co minulý měsíc stáhla kandidaturu Korea. Pro šampionát, který se tradičně koná v lednu, se však kvůli MS v Kataru bude muset najít nový termín.

Číně také možná připadne organizace klubového šampionátu v roce 2021. Rovněž se spekuluje o tom, že se asijská velmoc přihlásí do boje o pořadatelství mistrovství světa 2030.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články