Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Katar je připraven po Maroku převzít mistrovství Afriky

Dauhá - Katar je připraven zaskočit na poslední chvíli jako pořadatel fotbalového mistrovství Afriky v roce 2015. Afričtí funkcionáři hledají po odebrání turnaje Maroku nového hostitele, který by šampionát na přelomu ledna a února zorganizoval. Stát z Perského zálivu, který bude v roce 2022 hostit světový šampionát, je ochotný turnaj navzdory epidemii eboly v Africe převzít.

Fotbal
zdroj: Isifa

Maroko požadovalo kvůli epidemii eboly v části Afriky přeložení šampionátu na pozdější termín, vedení kontinentální fotbalové konfederace však trvalo na dodržení původních plánů. Tento týden CAF severoafrické zemi pořadatelství odebrala a vyloučila ji z turnaje.

Pokud by CAF využila nabídku Kataru, šampionát by se zapsal do historie. Ještě nikdy se totiž neuskutečnilo fotbalové mistrovství některého kontinentu na jiném světadílu.

Předseda katarského svazu Hamad bin Chalífa Sání: "Pokud bude Katar oficiálně požádán, jsme připraveni jakkoliv pomoci s uspořádáním fotbalového mistrovství Afriky."

Možnost, že k tomu nakonec dojde, je přitom dost vysoká. V Africe je totiž jen málo zemí, které by byly schopné tak velký turnaj v krátkém čase připravit. Jihoafrická republika, která v roce 2010 hostila mistrovství světa, i další státy reagovaly na předběžné dotazy právě kvůli riziku zavlečení smrtelného viru nepříliš vstřícně.

Katar by se v roli zachránce neocitl poprvé. V roce 1995 převzal narychlo organizaci juniorského fotbalového mistrovství světa poté, co se pořadatelství zřekla Nigérie kvůli epidemii cholery v zemi.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články