Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Katar chystá fotbalové MS, ale některé země upozorňují: Nedodržuje lidská práva

Na nedodržování lidských práv v Kataru upozorňují severské země. Ty v otevřeném dopise opakovaně tlačí na FIFA, protože právě Katar na přelomu roku hostí mistrovství světa. Podle listu Guardian už přišlo při přípravách na šampionát o život několik tisíc zahraničních dělníků, kteří údajně pracují bez přestávek či bez vody.

Stavba Chalífova stadionu v Kataru
zdroj: Reuters

Podle fotbalových svazů Dánska, Švédska a Norska by měla FIFA doložit, k jakým zlepšením v oblasti lidských práv v Kataru v poslední době došlo a jak je kontrolováno jejich dodržování. Světová federace v čele s Giannim Infantinem by měla podle nich také vést kampaň za práva žen a sexuálních menšin v pořádající zemi.

"Vyzýváme k akci. Hned. Lepší dnes než zítra," uvedl ředitel dánského svazu Jakob Jensen. "Lidská práva nesmí být omezována ve jménu fotbalu," přidalo vedení švédského fotbalu. "Chceme, aby FIFA využila čas do mistrovství světa k tomu, aby zajistila základní práva," napsal v dopise za Nory svazový šéf Terje Svendsen.

Již dříve na podmínky v Kataru upozornily i jiné reprezentace, například Belgie, Německa nebo Nizozemska. Mistrovství světa se v Kataru uskuteční na přelomu listopadu a prosince příštího roku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články