Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Katalánsko zahalil smutek: Zemřel bývalý trenér Barcelony Vilanova

Barcelona – Bývalý trenér fotbalistů Barcelony Tito Vilanova, který bojoval s rakovinou, zemřel. Katalánský klub o tom informoval na svém webu. Vážná nemoc a potřebná léčba ho donutily odstoupit z postu hlavního kouče už loni v létě, nedlouho poté, co s katalánským klubem oslavil mistrovský titul. Předtím dělal v Barceloně asistenta pod úspěšným Pepem Guardiolou. S rakovinou příušní žlázy bojoval od listopadu 2011.

Tito Vilanova zemřel v pětačtyřiceti letech
zdroj: ČTK/AP autor: Manu Fernandez

Vilanova byl už minulý pátek přijat do barcelonské nemocnice kvůli žaludečním potížím. Tento týden se však jeho zdraví výrazně zhoršilo, ve čtvrtek se proto podrobil další operaci, po které byl podle španělských médií ve vážném stavu.

"S velkým smutkem musíme oznámit, že Tito Vilanova dnes zemřel. Smrt si pro našeho bývalého trenéra přišla dnes odpoledne, když prohrál boj s rakovinou, který vedl od roku 2011," uvedl katalánský celek. Oznámil také, že během dneška bude pro fanoušky otevřena hlavní tribuna stadionu Nou Camp, kde budou moci uctít památku zesnulého kouče.

Brankář Barcelony Vícotr Valdés:

"Tito byl jeden z nejlepších trenérů, jaké jsem v kariéře měl. Díky za všechno, co jsi udělal. Myslím na jeho rodinu a posílám jim veškerou moji lásku a podporu."

"Smrt Tita Vilanovy je smutným dnem pro fotbal, Barcelonu, ale hlavně jeho rodinu. Za celou Chelsea bych jí proto chtěl vyjádřit upřímnou soustrast," napsal na twitteru trenér londýnského klubu a bývalý kouč Realu Madrid José Mourinho.

Nemoc se u Vilanovy poprvé objevila v listopadu před třemi lety. Po operaci se vrátil a v následující sezoně se posunul do role hlavního trenéra. Barcelonu pak dovedl k titulu a zisku rekordních 100 bodů.

Dalšímu zákroku se podrobil v prosinci 2012 a po vynucené pauze, kterou strávil léčbou v New Yorku, se opět vrátil k trénování. Loni v červenci se však u něj rakovina opět objevila a Vilanova odstoupil z funkce, ve kterého ho nahradil Gerardo Martino.

Během působení v roli asistenta Vilanova pomohl Barceloně v letech 2008 až 2012 získat 14 trofejí, včetně dvou triumfů v Lize mistrů. Pětačtyřicetiletého kouče přežila manželka a dvě děti.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články