Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Karabec si pochvaluje Hamburk a tvrdí: Nadchlo mě to. Chodí na nás i padesát tisíc lidí

V létě zamířil Adam Karabec ze Sparty na hostování s opcí do Hamburku a trochu se bál, jak změnu prostředí a své první angažmá v zahraničí zvládne. Jednadvacetiletý ofenzivní univerzál se ale od úvodu sezony zabydlel v základní sestavě a připustil, že tak povedený začátek ani sám nečekal. Teď ho navíc čeká účast v boji o Euro lvíčat. Přímé přenosy odvysílá ČT sport.

Adam Karabec
zdroj: Fotbalová asociace ČR

Karabec je nadšený z atmosféry při zápasech i z přístavního města a s klubem má jasný cíl postoupit do Bundesligy. Zatím vůbec neřeší budoucnost po sezoně.

"Když jsem do Hamburku v červenci odcházel, trochu jsem se té změny a přechodu bál. Přece jen jsem ve Spartě strávil spoustu let, v podstatě celý život jsem v Praze. Ale sedlo si to rychle, v Hamburku jsem si zvykl bez problémů, ostatně je to nádherné město. I fotbalově to zatím vypadá dobře, jsem za to rád. Zatím jsem v Hamburku moc spokojený," citoval web FAČR Karabce.

Hned v první přípravě za Hamburk a ve všech čtyřech zápasech sezony druhé Bundesligy i utkání domácího poháru nastoupil v základní sestavě. "Možná jsem ani nečekal, že to od začátku půjde takhle dobře. Protože adaptace na nové prostředí nemusí být jednoduchá. Zatím to jde ale dobře, trenér mi věří. Hraju velké části zápasů a dolů chodím až v závěrech, což je pro mě výborné," pochvaloval si Karabec.

Hamburk na něj udělal velký dojem. "Abych byl upřímný, na začátku jednání s Hamburkem jsem si ani neuvědomoval, jak velký to je klub. Když jsem poznal, jakou mají historii, fanoušky i cíle, tak mě to nadchlo," podotkl Karabec.

Je nadšený, že i na druhou Bundesligu chodí 50 tisíc fanoušků. "Atmosféra je jedním slovem neskutečná, pecka. V Kolíně nad Rýnem na nás bylo přes 50 tisíc lidí, plno je i na naše domácí zápasy. Užívám si atmosféru každou vteřinu. Nejde jen o zápasy, fanoušci ve velkém počtu chodí i na naše tréninky, podpora je obrovská," líčil Karabec.

Hamburk v roce 2018 sestoupil z Bundesligy a usiluje o návrat. Po čtyřech kolech je s minimální ztrátou na čelo tabulky sedmý. "Strašně bych si přál, abychom na konci sezony slavili postup zpátky do Bundesligy. Je to velká meta pro celý klub i pro mě, zažral jsem se do toho," prohlásil Karabec, který zatím na první soutěžní branku za HSV čeká.

V létě cítil, že změnu potřebuje. "Sešlo se víc věcí, proč jsem ze Sparty odešel na hostování. V týmu je velká konkurence, která však ve špičkovém klubu je nezbytná. Ani v herním systému jsem neměl svoji pozici, na níž jsem hrál celý život," podotkl Karabec.

V HSV mu pozice sedí. "Hrajeme na dvě klasické desítky. Jsem více ve středu hřiště, s druhým klukem na desítce se můžeme různě protáčet. Když jsme v defenzivě, stahuju se spíš na pravý kraj hřiště. Sedí mi to," řekl Karabec.

Adam Karabec v duelu s Galatasarayem
zdroj: Profimedia

V Hamburku je na ročním hostování a klub má opci na přestup. "Teď je zbytečné myslet na to, co bude za rok. Momentálně jsem hráčem Hamburku, máme před sebou nějaké cíle, které chceme naplnit. Dál se nedívám, ani to teď nemá smysl," uvedl Karabec.

S jednadvacítkou se chystá na zápasy kvalifikace mistrovství Evropy v Litvě a Dánsku. Lvíčata potřebují bodovat naplno, v tabulce skupiny jsou totiž zatím až čtvrtá.

"Pro nás je teď povinností vyhrát každý nadcházející zápas bez ohledu na soupeře. Nebylo by příjemné se pak spoléhat na to, jestli někdo ze soupeřů ztratí body. Půjdeme za výhrou v každém utkání, takto o tom mluvíme i s trenéry. Euro je náš velký cíl."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články