Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Kane vyzval lídry reprezentací, aby před MS poukazovali na nedodržování lidských práv v Kataru

Podle kapitána anglické fotbalové reprezentace Harryho Kanea využije jeho tým účast na mistrovství světa v Kataru k tomu, aby více poukázal na nedodržování lidských práv v zemi. Osmadvacetiletý útočník vyzval ke společnému postupu i lídry dalších mužstev. Pořadatelé světového šampionátu čelí kritice kvůli diskriminačním zákonům a špatným pracovním podmínkám zahraničních dělníků, kteří se na přípravě turnaje podílejí. Mistrovství světa se bude hrát netradičně od 21. listopadu do 18. prosince, přenosy nabídne ČT sport.

Harry Kane v dresu anglické reprezentace
zdroj: REUTERS

"Nikdy jsme se nevyhýbali důležitým otázkám. Vždy jsme měli své názory a snažili se ukázat jednotný postup ve všem, co jsme dělali. Budeme v tom pokračovat i tady a pokusíme se jakkoli pomoci," uvedl Kane.

"Jako hráči jsme si nevybrali, kde to mistrovství světa bude. Ale stalo se a můžeme si tak posvítit na důležité záležitosti, které by jinak nemusely vyjít najevo. Pokusíme se co nejvíce pomoci a chceme všemu více porozumět a vše pochopit. V tuhle chvíli nejsme v této oblasti žádní odborníci, ale pokusíme se o to," doplnil Kane, jenž už na toto téma diskutoval i se spoluhráči.

V Kataru je homosexualita nezákonná, diskriminaci čelí i ženy. Podle zprávy Amnesty International mají špatné pracovní podmínky zahraniční dělníci, kteří se podílejí na přípravě turnaje. Na to v minulosti upozornily také fotbalové reprezentace Belgie, Německa nebo Nizozemska. Katarská vláda obvinění Amnesty International odmítla.

MS ve fotbale 2022
zdroj: ČTK/DPA autor: Horst Galuschka

Na problémy poukázal i trenér anglické reprezentace Gareth Southgate, který litoval, že někteří fanoušci do Kataru kvůli obavám z nedodržování lidských práv neodcestují. Kane navrhl setkání s dalšími kapitány národních týmů, aby zaujali společný postoj.

"Chceme, aby si naši fanoušci užili turnaj stejně jako my, a doufáme, že to tak bude. Přejeme si, aby se cítili bezpečně a svobodně mohli sledovat zápasy, jak se jim zlíbí, a chovat se tak, jak chtějí. Ještě je potřeba udělat hodně, aby se situace zlepšila. Doufáme, že se všemi prostředky, které k tomu máme, můžeme pomoci," dodal Kane.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články