Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kalas o minutové premiéře: Nevím, jestli je k čemu gratulovat

Londýn - Běžela třetí minuta nastaveného času úterního klání s Arsenalem a dvacetiletý Tomáš Kalas netrpělivě stepoval u postranní čáry. Pak se český obránce konečně dočkal. Po více než třech letech si poprvé zahrál v soutěžním zápase v dresu slavné Chelsea. Asi minutu strávenou na hřišti ve vítězném duelu anglického Ligového poháru na hřišti Arsenalu (2:0) zároveň vůbec nepřeceňuje. Na druhou stranu si i takové šance od kouče Josého Mourinha hodně váží a sní o větším herním vytížení v nabitém týmu "Blues".

Tomáš Kalas
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

"První čárku v ostrém zápasu mám, ale zase bych z toho nedělal úplnou vědu. Na hřišti jsem byl pár sekund, zápas byl rozhodnutý. Takže nevím, jestli je k čemu gratulovat. Na druhou stranu je krásné, že jsem si v mistráku za Chelsea konečně zahrál. Snad mých šancí bude pomaličku přibývat a zápas proti Arsenalu nebyl tou poslední," uvedl Kalas.

Český bek v nastavení střídal spoluhráče a autora druhé branky Chelsea Juana Matu. Kalas, který se Chelsea upsal v létě 2010, může start v Ligovém poháru brát jako symbolický zlom. "Myslím, že za sebou mám za ty tři roky celkem dlouhou cestu. A úterý je takovou odměnou, i když ten úplný konec zápasu a pár vteřin na hřišti nebylo o nějakém velkém vychutnávání. Pro mě nic nekončí, přede mnou je naopak hodně práce, jestli se tady chci prosadit víc," řekl Kalas, který je po brankářské stálici Petru Čechovi a obránci Jiřím Jarošíkovi třetím českým hráčem s oficiálním startem v týmu Chelsea.

Bek jako pravý záložník

Proti Arsenalu se Kalas na hřišti jen mihl, přesto si odnesl úsměvné zážitky. Na trávník totiž vběhl netradičně jako pravý záložník, byť je kovaným obráncem. A to prý zaskočilo i záložníka Arsenalu Tomáše Rosického, s nímž se Kalas v minulosti potkával na reprezentačních srazech. "Tomáš se docela divil a pak se i dost smál, když jsem za ním přišel při jedné standardce a říkal, že dneska fakt hraju pravou zálohu," popisoval Kalas zvesela.

Tomáš Kalas:

"Říkám si,  že devadesát procent fotbalistů na celém světě by dalo cokoliv i za to, kdyby si tu minutu mohli za Chelsea zahrát. V mé pozici je povzbuzením i tak malá porce, jakou mi trenér dal proti Arsenalu."

V minulosti si už několikrát za Chelsea zahrál v přípravných zápasech, ale soutěžní utkání je "jiná káva". "Je to však dvousečné. Jednak bych to vážně nechtěl přeceňovat. Kdybych hrál v základu, považoval bych si toho logicky mnohem víc. Přišlo mi úsměvné, když jsem na internetu viděl titulky, že jsem pomohl k výhře nad Arsenalem," podotkl Kalas.

Není čas na experimenty

Sám si reálně uvědomuje, že se mu cesta do základní sestavy nebo k větší minutáži v Chelsea jen tak neotevře. Kalas je v týmové hierarchii čtvrtým středním obráncem za Johnem Terrym, Davidem Luizem a Garym Cahillem. A při takové konstelaci si uvědomuje potřebu velké trpělivosti. "V lize hrajeme o první místo a není prostor na nějaké velké zkoušky a experimenty. Je jasné, že v naší situaci budou pořád mít přednost ti zkušení hráči. S tím jsem smířený. Svoji šanci vidím třeba v pohárových zápasech, v nichž trenér mohl rozložit zátěž na víc hráčů," uvažoval Kalas.

Nevyloučil ani možné stěhování v zimním přestupním termínu. "Uvidíme, co se stane v lednu. Vyhodnotíme podzim, a když se moje vytížení výrazně nezmění, tak zvážíme, jestli by nebylo vhodné hledat něco jiného. Jako čtvrtý stoper v Chelsea to teď úplně nádherně namalované nemám. Každopádně budu bojovat," zdůraznil Kalas, který poslední dvě sezony strávil na vydařeném hostování v nizozemském Arnhemu, kde patřil ke klíčovým postavám.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články