Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Kadeřábek: Konkurence je důležitá. Pořád musím dokazovat, že mám na to hrát za reprezentaci

Už tři kvalifikační cykly patří Pavel Kadeřábek k reprezentačním stálicím. Český obránce úspěšně zakončil už pátou sezonu v dresu bundesligového Hoffenheimu, se kterým se znovu kvalifikoval do pohárové Evropy, a příští rok by na mistrovství Evropy rád napravil předchozí nepovedený šampionát. "K šampionátu se samozřejmě upínám, pokud tedy budu nominovaný. Jeden turnaj už sice za sebou mám, nepostoupili jsme ale ze skupiny, takže to moc povedené nebylo," říká Kadeřábek v rozhovoru pro ČT sport.

Pavel Kadeřábek
zdroj: Letní olympijské hry autor: Paprskář Pavel

Odchovanec Sparty se dlouhodobě střídal na kraji reprezentační obrany s Theem Gebre Selassiem. A ani poté, co obránce Brém loni ukončil kariéru v národním týmu, nemá Kadeřábek své místo jisté.

Naopak, v rozhodujících domácích zápasech kvalifikace s Kosovem a Anglií na jeho pozici nastoupil slávista Vladimír Coufal. "Vždycky jsem vedle sebe měl někoho, kdo mě nutil ukazovat, že mám kvalitu na to, abych hrál," uvědomuje si Kadeřábek.

"Teď to bylo tak, že pár zápasů jsem odehrál já, pár Vláďa. Konkurence je zdravá. Samozřejmě mě trochu mrzelo, že jsem některé zápasy nehrál, ale v tu chvíli jsem se snažil kluky v kabině podpořit, protože to nejdůležitější pro nás samozřejmě byl postup na Euro," dodává.

Je nám líto, video expirovalo.
Na EURO s Pavlem Kadeřábkem

Už z doby působení ve Spartě tvořil Kadeřábek sehranou dvojici s Bořkem Dočkalem. Právě nedávná dlouhodobá absence kapitána Letenských byla podle Kadeřábka na hře národního týmu hodně znát.

"Jak byl teďka Bořek zraněný, tak mi na hřišti hrozně chyběl. Je to inteligentní hráč, se kterým je jedna báseň hrát. Jakmile je na hřišti on, tak se mi hraje úplně jinak," přiznává Kadeřábek.

Během kvalifikačního cyklu si na pozici pravého obránce připsal jedinou asistenci, na gól Jakuba Jankta proti Černé Hoře. Naopak v Bundeslize je výrazně produktivnější.

"Sbírat body se mi daří lépe v klubu, protože se dostávám víc nahoru. S týmem hrajeme 3-5-2, takže nastupuji spíš na pozici křídla než pravého obránce. A taky mám v reprezentaci trochu jiné taktické pokyny," vysvětluje Kadeřábek.

S národním týmem zažil přímo na hřišti ostudný výprask 0:5 ve Wembley. Proto je Kadeřábek rád, že reprezentace dostane proti Anglii v základní skupině Eura možnost reparátu.

"Domácí zápas jsme zvládli výborně a kéž by se nám to podařilo zopakovat. Hrát se ale bude znovu ve Wembley. Pokud můžu říct, tak Sancho a Sterling mi dali herně zabrat asi nejvíc."

Zda je roční odklad mistrovství Evropy pro národní tým výhodou, nebo nevýhodou, si Kadeřábek netroufá spekulovat.

"V našem případě je to jedno, pro nás je stejně primární cíl postoupit ze skupiny. A pak děj se vůle boží. Samozřejmě to nebude jednoduché, máme ve skupině dva velké favority, ale ukázali jsme, že i s nimi se dá hrát."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články