Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

K zisku Zlatého míče má blízko Čech, mezi nejlepšími chybí fotbalisté Plzně

Praha - Petr Čech má na dosah už desátý Zlatý míč pro nejlepšího českého fotbalistu sezony. Po podzimu si brankář Arsenalu drží výrazný náskok na posledního vítěze Davida Lafatu, protože v jubilejním dvacátém ročníku ankety Klubu sportovních novinářů získal 685 hlasů, tedy o 328 více než útočník Sparty. Čech tak má nejvyšší náskok od roku 2010. Třetí místo patří Vladimíru Daridovi z Herthy Berlín.

Zatímco v minulém ročníku ankety skončil Čech až osmý, jelikož většinu sezony strávil na lavičce Chelsea, po letním přestupu do Arsenalu mohl znovu ukázat svou kvalitu. Rázem se stal oporou Kanonýrů, chválí ho trenér i spoluhráči a v neděli dokonce 169. nulou vyrovnal rekord anglické ligy, který dosud držel David James. 

V aktuálním boji o titul Arsenalu konkurují hlavně oba celky z Manchesteru a překvapení sezony Leicester. "Favorita na titul teď těžko hledat, protože tabulka je hrozně našlapaná. Prvních sedm týmů má stále šanci. Včetně Leicesteru. Nesmírně se mu daří, využil té vyrovnanosti. Daří se jim a bude záležet jen na nich, jak dlouho to vydrží a jak budou sbírat body s týmy z popředí tabulky. Vždy záleží na výkonech na hřišti, a ne na tom, kdo je jaký favorit na papíře," uvedl Čech.

Je nám líto, video expirovalo.
Petr Čech má nakročeno k Zlatému míči

Třiatřicetiletý Čech rovněž pomohl na podzim reprezentaci završit postup na mistrovství Evropy a Arsenal dovedl do osmifinále Ligy mistrů. Z 57 hlasovacích lístků v anketě chyběl jen na čtyřech z nich. Hned 34 novinářů ho dalo na první místo. Na něj se dostalo alespoň jednou devět fotbalistů. Lafata byl první šestkrát, Milan Škoda ze Slavie pětkrát, liberecký gólman Tomáš Koubek třikrát, Darida a Jiří Skalák dvakrát a jednou Tomáš Vaclík z Basileje a sparťané Bořek Dočkal a Martin Frýdek.

Petr Čech: "Nebylo lehké v létě po deseti letech opustit Chelsea, ale i toto ocenění ukazuje, že to bylo správné rozhodnutí. Věřím, že to takhle bude pokračovat a byl bych rád, aby ten největší úspěch přišel na konci sezony."

"To, že mám nejvíce bodů, ukazuje, že podávám konstantní výkony. Těší mě to a snad to dokazuje, že se sezona vyvíjí dobře. Věřím, že na jaře to bude pokračovat a dopadne to ke spokojenosti nás všech tady v Arsenalu, abychom byli úspěšní," hodnotil Čech. "Konkrétní momenty podzimu se těžko vybírají. Důležitý je celkový obrázek. Vážím si ale hodně postupu s reprezentací na mistrovství Evropy," dodal.

Do nejlepší jedenáctky se překvapivě nedostal ani jeden zástupce lídra ligové tabulky po podzimu Plzně. Z jejího kádru se nejvýše umístil obránce David Limberský, který je na 21. místě. Po minulém ročníku byl přitom šestý, hlasy mu však zřejmě sebrala i kauza s řízením v opilosti. Naopak čtvrtý Liberec má mezi nejlepší jedenáctkou dva zástupce Josefa Šurala a Davida Pavelku. Ti se během podzimu usadili i v sestavě národního týmu.

Alespoň jeden bod dostalo 53 fotbalistů, což je o 13 více než před rokem. Poprvé obdržel hlasy také osmnáctiletý záložník Václav Černý, který začíná nastupovat za Ajax Amsterodam a probojoval se do reprezentační jednadvacítky. Po podzimu figuruje na překvapivém 18. místě. V žebříčku úplně chybí kapitán reprezentace Tomáš Rosický, který kvůli zranění na podzim neodehrál ani jeden zápas. Absolutní vítěz Zlatého míče bude znám v červnu, kdy se sečtou hlasy za podzim a jaro.

Pořadí fotbalové ankety Zlatý míč ČR 2015/16 po podzimním kole:

1. Petr Čech (Arsenal) 685 bodů, 2. David Lafata (Sparta) 357, 3. Vladimír Darida (Hertha Berlín) 308, 4. Jiří Skalák (Mladá Boleslav) 302, 5. Milan Škoda (Slavia) 291, 6. Jaroslav Plašil (Bordeaux) 209, 7. Tomáš Vaclík (Basilej) 205, 8. Josef Šural 174, 9. David Pavelka (oba Liberec) 169, 10. Tomáš Necid (Bursaspor) 156, 11. Bořek Dočkal (Sparta) 148.

Další pořadí:

12. Pavel Kadeřábek (Hoffenheim) 148, 13. Tomáš Koubek (Liberec) 136, 14. Tomáš Sivok (Bursaspor) 119, 15. Kamil Vacek (Gliwice) 72, 16. Theodor Gebre Selassie (Brémy) 70, 17. Marek Suchý (Basilej) 70, 18. Václav Černý (Ajax Amsterdam) 56, 19. Martin Frýdek (Sparta) 55, 20. Lukáš Magera (Mladá Boleslav) 42, 21. David Limberský (Plzeň) 39, 22. Lukáš Bartošák (Liberec) 35, 23. Michal Kadlec (Fenerbahce) 34, 24. Daniel Kolář (Plzeň) 31, 25. Matěj Vydra (Reading) 23, 26. Lukáš Železník (Zlín) 21, 27. Libor Došek (Slovácko) 20, 28. Milan Baroš (Mladá Boleslav) 20, 29. Ondřej Zahustel (Mladá Boleslav) 18, 30. David Bičík (Sparta) 15, 31. Jan Baránek (Plzeň) 15, 32. Ladislav Krejčí (Sparta) 15, 33. Daniel Pudil (Sheffield Wednesday) 13, 34. Jan Kopic (Plzeň) 11, 35. Tomáš Kalas (Middlesbrough) 8, 36. Zdeněk Zlámal (Bohemians Praha 1905) 8, 37. Marek Matějovský (Sparta) 8, 38. Filip Novák (Midtjylland) 8, 39. Martin Latka (Slavia) a Tomáš Hübschman (Jablonec) oba 7, 41. Lukáš Vácha (Sparta) a Jaroslav Drobný (Hamburk) oba 5, 43. David Rozehnal (Oostende) 4, 44. Jakub Řezníček (Brno), Václav Procházka (Plzeň) a Petr Jiráček (Sparta) všichni 3, 47. Jaromír Zmrhal (Slavia) 2, 48. Jan Kliment (Stuttgart) a Tomáš Hořava (Plzeň) oba 2, 50. Jiří Pavlenka (Ostrava), Ondřej Vaněk (Plzeň), Adam Hloušek (Stuttgart) a Tomáš Berger (Dukla) všichni 1. Pozn: Při rovnosti bodů rozhodoval vyšší počet lepších umístění.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články