Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Juventus zdolal fotbalisty Interu, Palermo překvapilo AS Řím

Milán - Fotbalisté Juventusu zdolali ve šlágru 30. kola italské ligy Inter Milán na jeho hřišti 2:1 a vedou tabulku s náskokem dvanácti bodů před Neapolí. Svěřenci trenéra Antonia Conteho tak vrátili černo-modrým listopadovou domácí prohru, kterou Inter ukončil 49 zápasů dlouhou sérii Juventusu bez porážky. Nečekaným zápasem kola se však stal vedle derby o Itálii také nakonec velmi atraktivní zápas FC Turína s Neapolí. Ta nakonec vyhrála 5:3 i díky hattricku Blerima Džemailiho.

Fabio Quagliarella střílí první branku Juventusu
zdroj: AP Photo autor: Luca Bruno

Juventus šel na San Siru do vedení již ve třetí minutě, když se dalekonosnou střelou trefil k tyči Fabio Quagliarella, jehož dvanáctá ligová branka jej posunula do čela tabulky klubových střelců. Za domácí se pak prosadil devět minut po změně stran rovněž nejlepší kanonýr mužstva Rodrigo Palacio, který skóroval v sezoně již poosmnácté. Vedení však vrátil "Staré dámě" v 60. minutě Alessandro Matri, který doklepl do branky Quagliarellův centr, a hosté již stav udrželi až do konce. Inter tak po prohře s Boloňou v minulém kole neuspěl v domácím prostředí podruhé za sebou a znamená to pro něj poklus v ligové tabulce až na šestou příčku.

Na pátém místě tabulky jej totiž vystřídalo římské Lazio, v jehož dresu se v duelu s Catanií objevil také Libor Kozák. Český reprezentační útočník v 63. minutě vystřídal Louise Sahu, gólově se však neprosadil. Lazio přesto díky dvěma brankám během dvou minut dokázalo otočit vývoj zápasu a zvítězit 2:1.

Neapol si výhrou dokázala udržet druhé místo, na kterém by ji v případě neúspěchu vystřídalo po výhře v Chievu milánské AC. Hosty poslal do vedení Džemaili v desáté minutě, na jeho branku ale dokázal za dvacet minut odpovědět Paulo Barreto. Po změně stran přidal Džemaili další gól, jenže hosté opět vyrovnali zásluhou penalty v podání Jonathase, který byl v té době na hřišti jen dvanáct minut. Další střídající hráč Meggiorini pak po chybě hostující obrany poslal turínské do vedení.

Jenže za dvě minuty se po přesném centru trefil z voleje pod břevno znovu Džemaili a hattrickem zajistil vyrovnání. V dosavadním průběhu soutěže se přitom prosadil jen jednou. O třech bodech pro Neapol pak rozhodl nejprve brankou z přímého kopu a pak hlavičkou nejlepší střelec hostů Edinson Cavani, který zaznamenal již 22 branek.

Italská fotbalová liga - 30. kolo:

Bergamo - Sampdoria Janov 0:0, Cagliari - Fiorentina 2:1 (11. a 39. z pen. Pinilla - 73. Cuadrado), FC Janov - Siena 2:2 (6. Borriello, 71. Jankovič - 44. Emeghara, 52. Rosina z pen.), Inter Milán - Juventus Turín 1:2 (54. Palacio - 3. Quagliarella, 60. Matri), Lazio Řím - Catania 2:1 (79. vlastní Legrottaglie, 81. Candreva z pen. - 50. Izco), Palermo - AS Řím 2:0 (21. Iličič, 35. Miccoli), Parma - Pescara 3:0 (18. Benalouane, 52. Paletta, 65. Amauri), Udine - Boloňa 0:0, Chievo - AC Milán 0:1 (25. Montolivo), FC Turín - Neapol 3:5 (30. Barreto, 74. Jonathas z pen., 78. Meggiorini - 10., 47. a 80. Džemaili, 84. a 90. Cavani).

K odpovědi na gól Izca pomohli Římanům sami hosté, když si v 79. minutě vstřelil vlastní branku Nicola Legrottaglie. O zisku tří bodů pak rozhodl o chvíli později z penalty Antonio Candreva. Lazio se tak díky výhře posunulo na příčky zajišťující postup do kvalifikace Evropské ligy, Catania je osmá.

První výhry od 19. ledna se dočkalo sestupem ohrožené Palermo, když překvapivě dokázalo v domácím prostředí zdolat 2:0 AS Řím. Tým z hlavního města Sicílie rozhodl o svém úspěchu již v prvním poločase, kdy se prosadili oba nejlepší střelci klubu Josip Iličič a Fabrizio Miccoli. I přes výhru však Palermu patří devatenáctá a tedy stále sestupová pozice. AS Řím ztratil všechny body poprvé od únorové prohry se Sampdorií Janov a v tabulce je sedmý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články