Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Juliska se změnila v letní kino: V hlavní roli fenomén Dukla

Praha Na pražské Julisce měl premiéru dokumentární film "Hrdý na svůj klub" mapující slavnou historii i současnost fotbalové Dukly Praha. Snímek režíroval Luděk Svoboda. "Mělo by to být poselství pro mladou generaci, která si neuvědomuje, v jakých podmínkách skvělí hráči vyrůstali a jak zůstali skromní," řekl dlouholetý hráč a nyní sportovní ředitel Günter Bittengel. Premiéru si nenechalo ujít několik stovek diváků. Po skončení projekce diváci vestoje legendám vzdali potlesk.

Je nám líto, video expirovalo.
Rudolf Kocek a Günter Bittengel o fenoménu Dukla Praha

"Zjistili jsme, že legendy, které vzhledem ke svému věku postupně odcházejí, tady nejsou nějak zaznamenány. Pro nás by měla být povinnost legendy uchovat pro současné a mladší generace, aby měly možnost se jednou podívat na audiovizuální záznam toho, jací tenkrát ti hráči byli. To byl prvotní důvod se do toho pustit," řekl režisér Svoboda.

Film se stopáží 75 minut především mapuje časy, kdy fotbalisté Dukly výrazným způsobem promlouvali do dění na domácí i mezinárodní scéně. "Natočili jsme zhruba 50 hráčů - legend a funkcionářů. Každý nám vyprávěl svůj úhel pohledu, jak to prožíval předtím a potom. Z toho jsme vytvořili archivní střihový dokument, který samozřejmě nemůže pochytit všechno. Bylo by to spíš na několikadílný seriál," přidal Svoboda.

"Zaznamenat 60 let Dukly v jednom dokumentu je velmi obtížné. Pro mě jsou největšími postavami hráči z generace, která dokázala vyhrát čtyři tituly za sebou a být oporami reprezentace. To byli Masopust, Pluskal a Novák," řekl ve Studiu 6 předseda Rudolf Kocek, který byl u všech titulů.

"Myslím, že se podařilo obsáhnout všechno podstatné. Výborné archivní záběry skvěle doplňují historky hráčů. Nádherné je povídání Sváti Pluskala o jeho legendárním skluzu," uvedl Bittengel.

Rudolf Kocek: "Přežívají názory, že Dukla měla výhody při získávání hráčů, hlavně v 50. letech. Z té doby panuje názor, že Dukla měla, koho chtěla. Realita byla jiná, za mě do Dukly nepřišel hráč z nejvyšší soutěže."

Günter Bittengel: "Fanoušci, kteří se zajímali o sport a fotbal, chodili na tu plejádu skvělých hráčů od Masopusta přes Viktory, Nehody, Vízky, Macely nebo Fialy. Dukla hrála na špičkové úrovni třicet let. Hlavně v pohárech, kdy byla všechna utkání vyprodaná."

Zatím není úplně jisté, kde a v jaké míře se dokument, jehož vznik stál zhruba milion korun, objeví po čtvrteční premiéře. "Film by měl vyjít k 1. listopadu na DVD, to je prvotní věc. Asi se neobjeví úplně v prodejní síti, protože jako produkce to tak úplně necítíme. Co se týče kin, jednáme a budeme vědět po premiéře, zda se to objeví ve velkých mainstreamových kinech, nebo v těch malých," prozradil producent Petr Studénka.

Je nám líto, video expirovalo.
Legendy Dukly v novém dokumentu o klubu z Julisky

"V plánu je udělat s dokumentem nějakou malou tour po republice, aby ho mohli lidé vůbec vidět. Jednáme s Českou televizí, záleží na tom, jak se jim to bude líbit," doplnil Studénka, podle něhož bude snímek také doplněn o titulky a nabídnut zahraniční distribuci.

"Pro nás je velmi důležité, aby fotbalisté nebo hráči, hráčky a lidé v klubu nikdy nezapomněli na to, co bylo, na to v přítomnosti navázali, co nejlépe pracovali a vytvořili zázemí a podmínky pro další generace. Ty se díky takovému dokumentu mohou podívat zpět a uvědomit si, jak krásné věci lze dokázat," řekl předseda představenstva Dukly Michal Prokeš.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články