Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Juliš o vítězné trefě do sítě Krasnodaru: Půl gólu patří Bořkovi

Praha - Podruhé se Lukáš Juliš objevil v Evropské lize v základní sestavě fotbalistů Sparty místo kapitána Davida Lafaty a podruhé dal gól. Po trefě do sítě APOELu Nikósie se dočkal zatím nejcennější branky v kariéře, když zajistil Spartě důležitou výhru 1:0 v úvodním zápase druhého kola nad Krasnodarem a zařídil tím slibnou výchozí pozici do odvety.

Sparťanská radost z vítězného gólu proti Krasnodaru
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

"Byl jsem nervózní jak prase, celý den jsem se potil a byl jsem čtyřikrát na záchodě. Ale ono to z vás spadne, když je tu skoro 15 tisíc lidí. Dal jsem gól, takže v pohodě," popisoval své pocity jednadvacetiletý útočník.
 
V útoku nastoupil ve dvojici s Kehindem Fataiem a od začátku zaměstnával obranu ruského soupeře. V 64. minutě se stal hrdinou, když hlavou zužitkoval centr Bořka Dočkala. "Bořek mi dal krásný centr, byl jsem na malém vápně, to už jsem musel dát. Takže půl gólu patří Bořkovi," prohlásil Juliš.

Trenér Ščasný o Julišovi: "Je to obrovský talent, celý zápas pracoval výborně, ale paradoxně moc hlaviček nevyhrál. Ale tu nejdůležitější ano. Má všechno pro to, aby na tomhle postu byl výjimečný."

Už chvíli předtím mohl spolupráci s Dočkalem proměnit v gól, to ho ale vychytal brankář Dykan. "Šel jsem do hlavičky a myslel jsem si, že už je to gól, ale on to nějak chytil. Ani nevím jak. Už jsem se chtěl radovat, ale musel jsem si ještě chvilku počkat," dodal s úsměvem.

Kromě gólu zaujal i poctivou defenzivou, když se častokrát vrátil až na pozici beka. "Bylo to náročné, ale taktika tak byla daná, že jsem musel bránit. Měl jsem dané, že když půjdou po straně, tak se musím vrátit s obráncem. Byli jsme dobře takticky připravení a plán jsme dokonale plnili," těšilo Juliše, kterého při střídání vyprovázel stadion ovacemi vestoje. "Měl jsem z toho husí kůži," přiznal.

Gólová hlavička Lukáše Juliše do sítě Krasnodaru
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Výhra 1:0 je podle něj do odvety slibný výsledek. "Samozřejmě si věříme. Dáme tam gól a postoupíme," prohlásil Juliš. "Je to silný tým, ale my je skoro k ničemu nepustili. Měli jednu střelu, takže s tím nebudou spokojení a v odvetě budou střílet víc. Věřím ale, že to zvládneme," poznamenal.

Vácha pochválil Juliše, ale mrzelo ho, že Sparta nepřidala další gól

Podle mínění záložníka Lukáše Váchy bylo rozhodně v silách Letenských přidat ještě druhý gól. "Jsme rádi, že jsme vyhráli, ale podle mě jsme měli ještě jednu branku dát. Převahu jsme na to měli," prohlásil Vácha v pozápasovém rozhovoru s novináři. "Výsledku si vážíme, ale škoda, že jsme to nedotáhli. Uvidíme v odvetě, jestli to bude stačit," dodal.
 
To jeho spoluhráč Ondřej Zahustel si cení i těsné výhry. "Výsledek 2:0 by byl samozřejmě hezčí, ale buďme pokorní. S výhrou musíme být spokojení. Předvedli jsme dobrý výkon, musím před námi smeknout. Do Ruska si vezeme nadějný výsledek a popereme se tam o postup, i když Krasnodar bude hrát doma úplně jinak a čeká nás tam o sto procent těžší zápas," míní lednová posila Sparty.

Pražané navíc před odvetou přijdou o moment překvapení, když doma Krasnodar zaskočili i změnou rozestavení na systém 3-5-2. "Nehráli jsme to ani v přípravě, do poslední chvíle jsme to tajili, protože nás Krasnodar sledoval. A asi je to překvapilo," uvedl Zahustel.
 
Sparta už tento systém občas praktikovala na podzim, ale Zahustel si ho od přestupu z Mladé Boleslavi vyzkoušel poprvé. "Ještě jsem to nehrál, ale pro mě to zas taková změna nebyla, protože i normálně piluju lajnu. Navíc od pondělí jsme to nacvičovali a myslím si, že jsme to splnili, jak jsme měli," zdůraznil Zahustel.

Klíčové bylo zastavit střed zálohy Krasnodaru. "Trenér po nás chtěl, abychom střed hřiště zhustili a nenechali hrát Mamajeva, který měl dávat jejich hře myšlenku. Po celé utkání jsme to plnili dobře a jako tým jsme podali skvělý výkon," hodnotil Vácha.

Zároveň ocenil výkon spoluhráče Juliše. "Lukáše vidím každý den na tréninku, kde je skvělý. Je to pracovitý kluk a po zranění, které měl před časem, se hodně zlepšil. Výkon celého týmu korunoval brankou a myslím si, že si to za svůj výkon zasloužil. Byl to pro něj zatím asi nejtěžší zápas a ukázal, že na to má," chválil Vácha.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články