Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Jsem tu shodou okolností. Srovnání s angažmá ve Spartě mě napadlo, říká Holoubek

Z lavičky povede do utkání se Skotskem české reprezentanty trenér Davi Holoubek. Na nečekané výzvy je zvyklý. Před čtyřmi lety se takto ujal role kouče Sparty. Dočasné vedení národního týmu jako největší výzvu kariéry ale nebere.

Nenadálá situace mu připomněla začátek angažmá ve Spartě před čtyřmi lety. Věří, že narychlo poskládané mužstvo odvede maximum, přestože Skotsko vzhledem k okolnostem považuje za favorita. V původním výběru národního mužstva, které v pátek vstoupilo do druhého ročníku Ligy národů výhrou 3:1 na Slovensku, se objevily dva případy koronaviru.

Jeden pozitivní nález oznámila reprezentace ve středu ještě v Praze, druhý pak odhalily kontrolní testy v Bratislavě před pátečním zápasem. Národní celek utkání odehrál, ale po diskuzích s hygienou byl sraz kvůli obavám z dalšího šíření nemoci předčasně ukončen, byť všichni hráči měli i kontrolní odběry negativní.

Do izolace s původním výběrem zamířil také kouč Šilhavý. Jeho místo dočasně zaujal trenér národního týmu do 18 let Holoubek. Nečekanou příležitost ale nevnímá jako největší výzvu v kariéře.

"Jsem tady zase nějakou shodou okolností a shodou toho, že se něco událo. Toho, co tady mezi námi neustále je a co nás furt omezuje, nás trenéry, fanoušky i vás novináře," řekl Holoubek. "Byl jsem požádán, abych tu roli na ten jeden zápas přijal. Samozřejmě jsem to přijal, protože jsem zaměstnanec FAČR (fotbalové asociace) a chtěl jsem se toho zhostit společně s realizačním týmem U20 co nejlépe," uvedl čtyřicetiletý kouč.

V trochu podobné roli se ocitl v září 2016, kdy se po odvolání Zdeňka Ščasného ujal role trenéra Sparty. V prvním zápase pod jeho vedením Letenští zdolali v základní skupině Evropské ligy Inter Milán 3:1. "Úplně bych to nesrovnával. Určitě mě to napadlo, takové lehké déja vu, ale tahle doba je divná, špatná a dělá takové neplechy nám všem. Úplně to tak necítím, že bych se vracel zpátky k Interu. Teď jsem tady, zítra hrajeme utkání a pokusíme se ho zvládnout takovým výkonem, abychom byli úspěšní," konstatoval Holoubek.

Na sestavení týmu, v němž je 20 z 23 hráčů nováčky, měl pět hodin. "Bylo to velice dynamické, rychlé. Chtěl bych tímto poděkovat všem klubům a trenérům, kteří mi umožnili, abychom vůbec byli schopní nominovat tyto hráče. Chtěl bych poděkovat hráčům, kteří v tu dobu měli volné víkendy a s nominací nepočítali a přijížděli sem ze všech koutů České republiky. Jejich odezva byla velice pozitivní. Mají chuť, ochotu a touhu hrát za Českou republiku," prohlásil rodák z Humpolce.

"Jistí si nejsme s ničím. Nicméně ti hráči, kteří zítra zasáhnou do utkání, a ti, které tady máme, jsou odhodlaní se maximálně o výsledek poprat. Myslím si, že ač Skotsko bude zřejmě favorit nebo je favorit, nenecháme nikomu nic zadarmo. To v žádném případě," řekl Holoubek. Navzdory krátké době, kterou na sestavení mužstva měl, je s výběrem spokojený. "V tuhle chvíli je to asi nejlepší možný sestavený tým, který se nám podařil svolat, a doufám, že to uvidíte zítra na hřišti," uvedl někdejší kouč Liberce a Ružomberoku. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články