Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Jsem šťastný, že už známe termín, kdy Premier League znovu začne, oddechl si Souček

Konečně. Fotbalový reprezentant Tomáš Souček je rád, že od čtvrtka zná termín, kdy by se měla restartovat přerušená sezona Premier League. Záložník West Hamu si oddechl, že skončilo období nejistoty, a věří, že se 17. června soutěž opravdu znovu rozjede. Sice bez diváků, ale zato padla varianta, že by se hrálo na neutrálních hřištích. Obnovení soutěže navíc podle něj berou v Anglii natolik svědomitě, že hráči neustále procházejí testy na koronavirus.

Tomáš Souček (vpravo) oslavuje se spoluhráči gól West Hamu v Liverpoolu
zdroj: AP autor: Jon Super

"Byli jsme hodně v nejistotě. Kdy začneme a jestli vůbec. Teď už aspoň máme termín, takže se máme na co těšit. Jsem šťastný," řekl pětadvacetiletý Souček Radiožurnálu. Anglická liga se kvůli pandemii nemoci covid-19 zastavila 13. března. Předtím se stihlo odehrát neúplných 29 kol z 38.

Během debaty o možném restartu se počítalo i s variantou, že se ročník dohraje na neutrálních hřištích. "Co mám zprávy, tak se má hrát normálně na vlastních stadionech. Ani jsem moc nerozuměl tomu, proč by se řešily neutrální stadiony, když v zahraničí nebo i v anglických nižších soutěžích můžou nebo budou moct týmy hrát na svých hřištích. I další kluci z West Hamu se tomu divili. Jsem rád, že to padlo, myslím, že už definitivně. Každý bude hrát na svém stadionu. I to bude výhoda, přestože to bude bez diváků," uvedl Souček.

Podle něj se anglická liga mohla inspirovat i německou Bundesligou, která se 16. května rozběhla jako první velká soutěž po koronavirové pauze. "Myslím, že jo. Že Anglie, Itálie nebo Španělsko, kde to bylo s virem špatné, se koukaly na ostatní soutěže, jak se rozjedou a budou fungovat po týdnu, po čtrnácti dnech. Možná i díky tomu, že vidí, že se v Německu dá hrát, začneme, i když později," konstatoval Souček.

Předčasné ukončení sezony jako v Belgii, Francii nebo Nizozemsku by podle něj představovalo pro Premier League velkou finanční ztrátu. "Tady v Anglii se to řeší hodně, peníze za televizní práva a od sponzorů dělají velkou sumu, jsou pro kluby možná až životně důležité. Byla by to velká pohroma, kdyby se nedohrálo," řekl reprezentant.

Ve čtvrtek absolvoval s West Hamem první přípravu s povoleným kontaktem. Druhá fáze tréninků v Anglii umožňuje mít pohromadě až deset hráčů. "Už to vypadalo hodně podobně jako dřív, ale pořád tam jsou velké odlišnosti. Rozcvičení nebo posilovnu můžeme mít jenom venku, musíme si brát rukavice nebo hodně věcí dezinfikovat. Taky musíme pak jet hned domů a vysprchovat se až tam. Ale ta hodina a půl tréninku už je hodně podobná normálu," vysvětlil český Fotbalista roku 2019.

Testování na koronavirus v Premir League je prý velmi pečlivé. "Už jsem byl na čtyřech testech, chodíme dvakrát v týdnu, každé pondělí a čtvrtek. Myslím, že to tak bude až do konce sezony. To se celkem dostanu přes dvacet testů. Opravdu na to hodně dbají, aby se mohlo začít hrát. Plno hráčů bylo nervózních, protože máme rodiny, tak abychom se zbytečně nenakazili, protože nevíme, co to s tělem může udělat. Premier League se snaží riziko snižovat a testování je opravdu důkladné," řekl Souček.

I on ale přiznává, že určité obavy zůstávají. "Jsem mladý a trénovaný, měl bych to zvládnout. Ale samozřejmě je to nepříjemné, protože mám partnerku a malou dceru. Jsem i rád, jak k tomu přistupuje náš realizační tým, že všechny věci dezinfikuje. A i tím testováním jde riziko dolů," uvedl fotbalista, který ve West Hamu automaticky zůstane, když se londýnský celek udrží mezi ostrovní elitou, v tom případě se jeho hostování automaticky změní v přestup. Před přerušením patřila West Hamu 16. příčka, která znamená záchranu.

"Jsem rád, že se začne a že o další působení tady budu moct zabojovat sám na hřišti," prohlásil Souček, jehož hostování mělo původně vypršet 30. června a nyní bude potřeba ho prodloužit.

"To je pravda, taky se to musí řešit. Už jsem dostal smlouvu na prodloužení, myslím, že je to stejné jako v Česku. Jen musíme potvrdit já, můj manažer a Slavia, že tady dohraju do konce sezony. Všechno by mělo být, jak bylo, jen se to posune o nějaký ten měsíc," konstatoval Souček, který i vinou zranění zatím odehrál za West Ham čtyři ligová utkání.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články