Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Jordánsko zaskočilo Koreu a zahraje si historické finále mistrovství Asie

Jordánsko si poprvé v historii zahraje o titul na mistrovství Asie. V semifinále v Rajánu porazili svěřenci marockého kouče Husseina Ammouty Jižní Koreu 2:0 brankami ve druhém poločase. V sobotním souboji o zlato Jordánci vyzvou Írán nebo úřadující šampiony a hostitele turnaje Katar, jejich utkání je na programu ve středu.

Fotbalisté Jordánska
zdroj: Reuters autor: Thaier Al-Sudani

Outsider se málem ujal vedení už před koncem první půle, jenže korejský gólman Čo Hjon-u střelu z bezprostřední blízkosti zastavil hlavou a následně potřeboval ošetření. Zbytek utkání ale dochytal.

Jordánci rozhodli o vítězství brankami v 53. a 66. minutě, kdy se trefili Jazán An-Naímat a Músa At-Tamarí.

Sen o zlatu tak skončil i slavnému německému kouči Jürgenu Klinsmannovi, jenž Koreu převzal před rokem.

O svém osudu nechtěl spekulovat. "Trenér je vždycky zodpovědný za to, jak turnaj pro tým dopadne. Cílem bylo dostat se do finále a tam jsme se nedostali," řekl mistr světa z roku 1990, jenž o šest let později triumfoval i na Euru.

"Nevyužili jsme šance. Gratuluji Jordánsku. Zaslouží si být ve finále," dodal Klinsmann. Smlouvu s korejským svazem má do mistrovství světa v roce 2026.

Jordánský tým v základní skupině s Korejci remizoval 2:2, k tomu prohrál s Bahrajnem (0:1) a porazil pouze Malajsii (4:0). Ve vyřazovací fázi ale ovládl i třetí zápas, poté co si poradil s Irákem (3:2) a Tádžikistánem (1:0).

Výsledek semifinále mistrovství Asie:

Jordánsko – Jižní Korea 2:0 (0:0)
Branky: 53. An-Naímat, 66. At-Tamarí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články