Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

John Terry si za rasismus nezahraje 4 zápasy

Londýn - John Terry, bývalý kapitán anglické reprezentace a hráč Chelsea, dostal stopku na 4 zápasy a pokutu 220 000 liber za rasistické urážky Antona Ferdinanda. Střední obránce, který právě kvůli vyšetřování případu anglickou fotbalovou asociací (FA) skončil v reprezentaci, byl přitom za stejný prohřešek v létě zproštěn viny u civilního soudu.

Terry a Ferdinand
zdroj: EPA autor: Andy Rain

John Terry se měl činu dopustit v loňském zápase Chelsea na hřišti QPR. Za jeho slova "zk****ná černá p**a", která mířil na adresu obránce Antona Ferdinanda, bratra reprezentačního spoluhráče Ria, se již Terry zpovídal u civilního soudu. Tam ale uspěl s obhajobou, že Ferdinandovi pouze vysvětloval, že nic takového mu neříkal.

FA se hned po incidentu zavázala, že případ prošetří, nechtěla to však učinit ihned, nýbrž až po skončení Eura 2012, kam do nominace vybrala Terryho. Rio Ferdinand pak ze "sportovních důvodů" zůstal doma. Terry tak čelil vyšetřování FA až téměř po roce.

Fotbalová asociace, která trestá v 95 % případů, jež šetří (existuje zde totiž větší důraz na presumpci viny a udržování dobrého jména anglického fotbalu), se nakonec rozhodla Terrymu vystavit stopku na 4 zápasy a pokutu 220 000 liber.

Již v průběhu vyšetřování se Terry rozhodl skončit v reprezentaci, usoudil totiž, že i po všech průtazích v jeho prospěch FA učinila jeho místo v národním týmu "neudržitelným", když jej vyšetřovala po zproštění viny u civilního soudu. Kapitán Chelsea se nyní rozhoduje, zdali se proti verdiktu odvolat.

"Pan Terry je zklamaný, že komise FA došla k jinému rozhodnutí, než byl jasný verdikt 'nevinen' u soudu. Požádal o detailní písemné odůvodnění a bude se pečlivě rozmýšlet, zda se odvolá," uvedl Terryho management.

V Anglii se jedná již o druhý velký případ odsouzení hráče za rasistické urážky v jednom roce. Útočník Liverpoolu Luis Suárez dostal za urážku Patrice Evry z Manchesteru United osmizápasový distanc.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články