Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Jihočeši i přes dlouhé oslabení poprvé vyhráli, Boleslav porazili 2:1

České Budějovice – Fotbalisté Českých Budějovic slaví premiérovou výhru po návratu do nejvyšší soutěže. Navzdory vlastnímu vyloučení už ve 23. minutě dokázali porazit Mladou Boleslav 2:1. Ve čtvrté minutě otevřel skóre Bosňan Mirzad Mehanovič, už za pět minut ale srovnal Jaroslav Machovec a v oslabení v druhé půli rozhodl Petr Benát.

Boleslavský Tomáš Wagner v souboji s Matejem Podstavkem z týmu Budějovic
zdroj: ČTK

Jihočeši v minulých dvou zápasech inkasovali v prvních pěti minutách a udržet v úvodu čisté konto nedokázali ani proti Boleslavi. Mehanovič prošel středem obrany přes několik českobudějovických hráčů a střelou k tyči svým premiérovým gólem v české lize otevřel skóre. 

Dynamo i ve svém čtvrtém duelu po návratu do ligy inkasovalo jako první, hned za pět minut ale srovnalo. Do odraženého míče se za vápnem opřel obránce Machovec a umístěnou ranou s pomocí tyče překonal Hrušku. Jihočeský zadák jako by si vzpomněl na střeleckou formu z jara, kdy dal v druhé lize devět branek. 

V polovině první půle ale Dynamu zápas zkomplikoval slovenský stoper Podstavek, který během dvou minut viděl dvakrát žlutou kartu a musel předčasně do sprch. Hosté získali ve druhém utkání po sobě rychle výhodu přesilovky, v předchozím kole s Příbramí hráli v početní převaze už od patnácté minuty. 

Hráči Budějovic se radují z gólu
zdroj: ČTK

Domácí se ve zbytku první půle v oslabení statečně bránili a nepustili favorita k žádné gólové šanci. Hostující kouč Karel Jarolím stáhl v poločase stopera Smejkala a do hry poslal útočného Mageru, jako první ale po pauze zahrozili Jihočeši. Před Hruškou se zjevil Hora, který těsně minul. Hosté sice v přesilovce většinu času drželi míč, ale jejich tlak byl platonický.

České Budějovice dobře bránily a v 73. minutě podnikly povedenou útočnou akci. Na Machovcův centr si naběhl Benát a přesnou střelou k tyči otočil skóre. Mladá Boleslav vrhla všechny síly do útoku, ale srovnat skóre se jí už nepovedlo. Střídající Vukadinovič nejprve pálil nad a pak ho vychytal gólman Křížek.

5. kolo první fotbalové ligy:

Dynamo České Budějovice - FK Mladá Boleslav 2:1 (1:1) Branky: 9. Machovec, 73. Benát - 4. Mehanovič. Rozhodčí: Proske - Peřina, Vysloužil. ŽK: Podstavek, Vošahlík, Linhart - Bořil, Tavares, Wágner, Magera. ČK: 23. Podstavek. Diváci: 2 886.

Č. Budějovice: Křížek - Klesa, Lengyel, Podstavek, Machovec - Vošahlík, Benát, Volešák, Koreš (25. P. Novák), Hora (87. Funda) - Linhart (71. Michal Škoda). Trenér: Urban.

M. Boleslav: Hruška - Bartl, Smejkal (46. Magera), Rosa, Bořil - Ščuk, Tavares - Mehanovič (61. M. Vukadinovič), Ďuriš, Skalák (74. Lalkovič) - Wágner. Trenér: K. Jarolím.

Luboš Urban (trenér Č. Budějovic): "Skvělé, vydřené, vybojované. Kluci si mákli. Zápas jsme měli zase špatně rozehraný, upozorňujeme na to a ve finále dostaneme ve 4. minutě gól. V lize jsme počtvrté prohrávali a potřetí jsme to dotáhli. Všechna čest. Zaplaťpánbůh brzy jsme dali gól, vyrovnali a tím pádem jsme se zvedli. Když to vypadalo, že bychom mohli, najednou červená karta. Šli jsme do deseti a vypadalo to s námi špatně. Naštěstí jsme do poločasu udrželi 1:1 a v půli jsme si v klidu řekli, jak budeme hrát. Vůbec jsme nechtěli napadat vysoko, to by nás vykombinovali. Řekli jsme, že se budeme posouvat, vykrývat prostor. Nějak jsme to otupili a hráli na brejkové situace, vyvážení míče. Na to máme hráče, vycházelo nám to, dali jsme gól. V závěru to bylo o poctivém bránění, plus nám zachytal fantasticky gólman. Přežili jsme to. Obrovsky cenné body, pro takové mužstvo jako my je to plus. Máme klid do další práce."

Karel Jarolím (trenér M. Boleslavi): "Dali jsme rychlou branku, ale moc nám nepomohla, spíš naopak. Od té doby jsme přestali hrát a o vyrovnání jsme si koledovali. Samozřejmě nám nahrálo, že soupeř šel do deseti. Ale my jsme byli naprosto jaloví. Do druhé půle jsme udělali změnu, dali jsme jednoho defenzivního hráče dolů. Očekávali jsme, že to bude konstruktivnější, že si vytvoříme šance. Naopak šanci měl soupeř, ale ani to nás nevarovalo. Výkon byl špatný, pořádně jsme se nedostali k zakončení. Možná po druhém inkasovaném gólu tam byly nějaké náznaky, ale bohužel se nic z toho neujalo. Byl to zmar z naší strany, absolutně špatný výkon."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články