Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Jihoamerické derby gigantů ovládla Brazílie, Messi nedal penaltu

Peking – Souboj tradičních rivalů Brazílie a Argentiny ovládli žlutomodří kanárci. Tým kolem hvězdného Neymara v Pekingu zvítězil 2:0. O oba góly se postaral útočník Diego Tardelli. Za Argentinu mohl v závěru prvního poločasu srovnat Lionel Messi, ale neproměnil pokutový kop. Byla to již jeho třetí zahozená penalta z posledních čtyř pokusů.

Sergio Agüero z Argentiny v sobuoji o míč s brazilským Davidem Luizem
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Guo Yong

Brazilci od selhání na domácím mistrovství světa vyhráli i třetí přípravný zápas pod novým trenérem Dungou a znovu neinkasovali. V útoku zazářil Tardelli, který se dočkal prvních reprezentačních gólů.

Útočník Atlética Mineiro nejprve využil chyby argentinské obrany. Zabaleta a Fernández se při snaze o obrannou hlavičku srazili a míč se odrazil k Tardellimu, který zamířil přesně ke vzdálenější tyči. Po změně stran zužitkoval rohový kop Oscara, po kterém zblízka dotlačil míč do sítě.

Ještě předtím měl blízko k vyrovnání Messi, jenž po faulu na Di Maríu zahrával penaltu. Brankář Jefferson však vystihl jeho záměr a střelu mu chytil. Argentina v normální hrací době prohrála poprvé po roce od porážky 2:3 s Uruguayí v kvalifikaci o MS.

Donovan při rozlučce s fotbalovou reprezentací USA trefil tyč

Americký fotbalista Landon Donovan se v pátečním přípravném duelu proti Ekvádoru (1:1) rozloučil s reprezentační kariérou. Ve 157. duelu v dresu USA byl blízko vstřelení 58. gólu, ale trefil tyčku.

Dvaatřicetiletý Donovan odehrál v Hartfordu 41 minut a minimálně dvakrát se zapsal do průběhu utkání. Už v 5. minutě byl na začátku akce, z níž padl vedoucí gól, jehož autorem byl Mix Diskerud. A ve 25. minutě po přihrávce Jezyho Altidora zabránila Donovanovi tyč v rozšíření rekordní sbírky 57 branek v americkém dresu.

"Před pár týdny jsem sledoval (baseballistu Dereka) Jetera. Říkal jsem si, že by to bylo dokonalé vstřelit gól, ale bohužel se mi to dnes nepovedlo," řekl Donovan s odkazem na dlouholetého kapitána New York Yankees Dereka Jetera, jemuž se v posledním domácím utkání kariéry povedl vítězný odpal.

Landon Donovan při rozlučce s americkou reprezentací
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Bill Shettle

Donovan, považovaný za nejlepšího amerického fotbalistu historie, ukončí kariéru s Los Angeles Galaxy na konci sezony MLS. Rodák z kalifornského Ontaria působil také v Leverkusenu, Bayernu Mnichov a Evertonu. Dlouholetý kapitán národního týmu se letos překvapivě nevešel do nominace Jürgena Klinsmanna pro mistrovství světa a v srpnu oznámil, že letos skončí s fotbalem úplně.

Vítěznou rozlučku mu v pátek překazil Enner Valencia, jenž dvě minuty před koncem řádné hrací doby vyrovnal střelou z 25 metrů.

Přípravná fotbalová utkání:

Valparaiso: Chile - Peru 3:0 (2:0)

Branky: 28. a 54. Vargas, 34. Medel. ČK: 39. Cruzado (Chile).

Hartford: USA - Ekvádor 1:1 (1:0)

Branky: 1. Diskerud - 88. Valencia.

Harrison (USA): Kolumbie - Salvador 3:0 (1:0)

Branky: 49. a 51. Bacca, 8. Falcao.

Peking: Brazílie - Argentina 2:0 (1:0)

Branky: 28. a 64. Tardelli.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy